政府宣布暫緩實施  卓永興:大部分市民對收費有很大保留

25 回覆
0 Like 9 Dislike

【有線新聞】政務司副司長卓永興宣布暫緩原定8月1日實施的垃圾徵費,政府會繼續透過教育宣傳,推廣減廢,明年年中再向立法會匯報工作進度。

卓永興:「大部分市民都對於實施垃圾收費有很大的保留;第二,社區的回收文化根基不足;第三,現時回收網絡和設施覆蓋縱使有增加,但仍有限;第四,現時法例訂定收費方式被人有增加政府收入的錯覺,影響市民對垃圾收費計劃的認同;第五,法例令到前線清潔員工工作量和壓力大增;第六,經濟復原的速度未如預期這麼快速和強勁。我現在宣佈,政府會暫緩8月1日實施垃圾徵費。」
會順從市民意見的政府
廢埋條禁膠

D廢紙餐具一餐兩三套

仲要洗過先用得
之前環保署開公眾諮詢會唔是勁串

大部分市民? 香港政府最近完成左全民投票OR民調咩?
市民:屌哂班議員全家!!!

副司長:市民對政策有很大保留
The bill is dead
我對收費無特別問題。。相反大家都寧願你係稅收加多幾百蚊解決件事。。而家係個執行程序混亂。。導致好多人反對
究竟班高官睇緊邊份調查
可以按面積收費,類似差响咁
收費無問題 但收完都唔係環保左
唔係 無咁環保,直頭係更唔環保
邊個話收費冇問題
差餉咪收左
官員:有很多朋友同我講,叫唔好行垃圾徵費
都無人上過街700萬人支持喎
當年500萬支持就話收皮啫
明明之前仲話大部份市民支持同準備好
咩事又唔同左??
自己柒就入市民數
個陣串過馬撚
唔止係收費,係成件事都反智,一嚟唔係環保,膠袋入膠袋,上游啲袋採購,行政,物流之類又唔透明,下游收咗啲錢又唔交代,對回收行業,新材質研究完全唔關事

第二,過程勞民傷財,大幅增加某啲行業同機構嘅營運成本,清潔行業嘅工作壓力,仲要擾民

都唔知呢啲咁嘅白痴方案點樣可以過得到,仲要想強推
肯耹聽民意
因為有錢落袋
咁就有條件成事
我係政府就即刻禁火車頭拎翻啲面子

另外,宜家睇返早幾個月謝局長嘅言論
真係別有一番風味
做官真係無敵:
搞得掂 》政府有能力
搞唔掂 》聽到市民意見
最後都搞唔掂 》 外部勢力搞撚搞震
使撚你開會研究都知啦
下年又嘥錢又諮詢開會研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞