意大利:反對烏用軍援武器攻打俄境內目標

44 回覆
4 Like 59 Dislike
(法新社羅馬26日電) 有報導指北大西洋公約組織秘書長建議讓烏克蘭打擊其邊境以外目標後,義大利總理梅洛尼今天重申,她反對烏克蘭使用軍援武器攻打俄羅斯境內目標。

根據義大利媒體,北大西洋公約組織(NATO)秘書長史托騰柏格(Jens Stoltenberg)接受「經濟學人」(The Economist)專訪時表示,烏克蘭盟友應該考慮讓烏克蘭使用北約提供的武器打擊俄羅斯境內目標,而不是限制在烏克蘭境內使用。

梅洛尼(Giorgia Meloni)對義大利電視台表示:「我不知道史托騰柏格為什麼這麼說,我認為我們必須非常小心。我同意北約必須保持堅定,而不是發出屈服的訊號。」

烏克蘭經常對俄羅斯邊境發動攻擊,尤其是貝爾哥羅德(Belgorod)地區,烏克蘭認為這是對莫斯科2022年2月發動入侵以來的正當報復。

根據「經濟學人」,烏克蘭迄今一直使用國產無人機攻擊俄羅斯。

史托騰柏格在24日發布的「經濟學人」採訪中表示:「盟友現在應該考慮是否該對使用捐贈給烏克蘭的武器取消一些限制。」

他說:「否定烏克蘭使用這些武器攻擊俄羅斯境內合法軍事目標的可能性,使他們難以自衛。」

這番言論引發義大利官員的強烈抗議,義大利正向烏克蘭提供軍事援助,但擔心衝突可能會蔓延。

義大利副總理兼反移民聯盟黨(League)領袖薩爾維尼(Matteo Salvini)在那不勒斯選舉集會中,猛烈抨擊史托騰柏格的言論。他說:「這位先生不是請求原諒並糾正他的言論,不然就是引咎辭職。」

義大利外交部長塔加尼(Antonio Tajani)表示,「義大利提供的軍事裝備」必須「在烏克蘭境內使用」。
成班死仆街
總之唔好燒到自己就好
咁閪驚 你磨走啲意粉再送出去囉
最好俾俄羅斯軍隊擄獲後攞嚟打返意大利境內
又多個五毛國
提醒番各位,呢位女總理一直親烏 ,係頭號對俄羅斯強硬派人物黎,頂住國內壓力向烏克蘭提供好多裝備,包括samp/t 先進防空飛彈

另外亦都退出中國既一帶一路,對台友好

佢絕對有資格講野

我怕有人唔知頭唔知路,衝出黎柒話佢親俄之類

https://www.reuters.com/world/europe/italys-meloni-ready-risk-unpopularity-over-support-ukraine-2023-03-21/

https://www.cna.com.tw/news/aopl/202303250230.aspx

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4186683

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-67645355.amp
再嘈全國pizza加菠蘿吖嗱
都係遲左幾分鐘,麻煩樓主幫我pin
直接企埋俄羅斯一邊算啦,黑暗兵法
武器係憑實力得返黎,想點用唔輪到你說三道四,再嘈拎黎射你
意粉就算把啦
次次都都買錯邊
義式軍火 - 境內
英美軍事 - 可打俄

烏平民設施比人炸又唔見你出聲
垃圾西歐真係無撚用
佢鬧普京鬧得最勁呀,你話佢唔出聲證明你無留意開俄烏時事
烏克蘭 夠膽就咁做囉

睇下仲有冇北約國家再輸血比你??

分清楚莊閒先啦
連登鍵盤軍師 真係專門老點人去送死
同當年理大一樣
連登鍵盤軍師 一向都係用鍵盤就好勇武
現實就碌撚
臨輸果陣會switch side
烏克蘭攻陷俄羅斯之後下一個就打意大利
睇你目的係乜,想KO俄佬就打,相反想有機會停戰就唔好打,一打戰事只會擴散。

有啲野唔係你上著連登咁風騷就決定
羅馬帝國後人搞到今日咁折墮
義大利外交部長塔加尼(Antonio Tajani)表示,「義大利提供的軍事裝備」必須「在烏克蘭境內使用」。
枝導彈係烏克蘭境內發射,目標俄國領土,咁算係喺邊度使用?
防空導彈用黎攔截目標係烏克蘭但仍然係俄羅斯領土飛緊既導彈又算用喺邊度?
軸心國唔係浪得虛名
我諗大家都係屌柒一般意粉佬嘅思維
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞