波蘭9日遊記 (分享)

110 回覆
31 Like 0 Dislike
上一次去歐洲已經係好耐之前, 今次見波蘭D 物價都幾平,就買左機票去玩9日

Day1: 香港>杜拜>轉機>Krakow: Old Town
Day2: - Krakus Mound - 奧斯威辛集中營 (Day Tour)
Day3: 維利奇卡鹽礦
Day4: 辛德勒工廠
Day5: Krakow > Zakopane: Gubalowka
Day6: Morskie Oko 海洋之眼
Day7: Zakopane > Krakow > Warsaw:
1. Warsaw Uprising Museum
2. 華沙科學文化宮
Day8: Warsaw > Gdansk
Day9: The Museum of the History of Polish Jews 波蘭猶太歷史博物館>杜拜>香港

波蘭交通都好方便,主要download 個Jakdojade 既apps 就可以直接買車飛,同check 電車時間
留名抄考,7月去
Day 1

第一日岩岩落機, 因為係機上面有訓到, 所以都有充足精神去玩。
Krakow 既景點好多都集中係old town 個到, 全部都好walkable , 30分鐘之內就到。

Krakow 有D free walking tour 可以join , 都有D 人join 依類電動車既tour

我依個website 到見到下午4點有tour, 就即刻join 左
https://freewalkingtour.com/krakow/
一個係大學入面既教堂

依到入面係紡織會館

瓦維爾城堡(Wawel Castle)
入去要比錢睇噴火龍龍穴, 時間關係我地都冇入去行, 係出面戶外地方就免費
Day 2
第2日既重點係去集中營,因為之前已經係online book 左tour,
我自己就簡左包hotel pick up 既tour,
原本既時間係9:00 開始, 但同whatapps 我話要delay 到12:45 先開始
我自己就係依個website book, 大概400蚊港幣。
https://www.hellocracow.com/tour/private-guided-tour-transport-of-auschwitz-birkenau-from-krakow

由於仲有時間, 我就睇下附近有冇其他景點可以睇
最後就去左Krakus Mound

依個山係一個人工既山, 好近市中心
好多人會帶埋小朋友去散步, 都會見到有人曬太陽
好chill, 行上去好簡單, 上面就可以見到old town 既城市景觀

之後就開始搭車 (2.5 hours) 去集中營,
集中營有分camp 1 同camp 2 可以參觀。
因為2個camp 都有D 距離, 所以都係建議join tour, 會有返個邊既人導賞
自己睇過好多套二戰既電影, 今次親身黎既感覺好唔同
Arbeit macht frei 依句德文就係解工作使人自由

入面其實有D 地方都唔可以影相, 有個位係好多頭髮, 真係好恐怖
以前jews 住既地方都好逼, 你仲可以睇到德軍用毒氣室殺人個間房,
仲有好多鞋, 近排有套戲The Zone of Interest 都有一幕係到拍

成個tour 差唔多6個鍾, 都會行到腳軟, 結果返到市中心已經8點

台長留名
Day 3
經歷左琴日比較沈重既一日
今日就去維利奇卡鹽礦
Official website 寫話可以join Tourist Tour / Miner Tour
如果join 左miner tour 就唔可以去下面個教堂
我見2個tour 都join 就有D 貴, 所以簡左miner tour (HK$268) ,
好似會幾好玩咁

佢會比件曠工衫你扮曠工, 仲會比埋個電筒比你,
之後你就要搭lift 落地下
中間好搞笑, 佢會有好多task 比你,
例如要搵1個intelligent 1 個strong, 之後叫你搵路/做曠工既日常工作等等
地底其實幾舒服, 大概都係15度左右
個tour 大概2小時, 最好去左toilet 先開始玩

曠工既生活都幾苦悶
所以佢地係地下興建左教堂

完左會有張cert 比你, 你可以簡波蘭文或者英文

完左就出番黎食野,波蘭D 野食好多都好大份. 又唔貴
今次就食左個crep (咸+ 甜) 都有食到

今日天氣都mama 地,keep 住落雨,
行左去個遊樂場
落雨又冇人玩, 都有D creepy

想問下miner’s route會唔會好多互動?

英文勁廢加勁毒join唔join好?

好驚個guide會勁主動
Lm 來緊會去
$400係包咩 同 個團幾多人?
Day 4
辛德勒工廠遊
今日天氣終於天了
歐洲5月既天氣都好好
大部份時間都係好好陽光, 5點天光, 之後8點先日落

我見咁好天,就搵D 橋行下
Marshal Jozef Pilsudski Bridge
好多人係上面放狗同踩單車

Father Bernatek Footbridge
上面有好多雕塑, 我覺得吹下風,睇下人跑步已經好正了

之後就行過對面去辛德勒工廠,
好彩上網已經一早買左飛, 出面好多人排隊買飛
上個月因為知要去依到, 特登睇番舒特拉的名單
明白到想幫人首先都係要有錢
如果大家expect入面會講好多辛德勒工廠就會失望
因為館內都唔會講太多依方面既資料, 同埋好多人

上google 搵到依間食burger 都有4.幾分
依個burger 好大份, 食到飽飽都只係70幾蚊港幣
之後去左個contemporary art museum 睇展, 依個地方本身都係由辛德勒工廠改建而成

猶太區, 行完之後就番酒店
都會有D 互動
如果個團入面有D 外國人佢地會好active 咁玩
所以都唔洗擔心
我自己都冇玩到個d task
集中營個團都多人
成架旅遊巴咁多人
我估20 - 30 人到
包來回接送同個邊職員既導賞
如果你驚肚餓就自己帶D 小食去
留名睇Gdansk

早前去咗一星期
遲啲打算去四星期 (應該去唔切Gdansk 留待再之後去)
波蘭餃子幾好食
東歐菜幾好
Day 5
今日終於到我最期待既一日了
之前已經上網睇過相, 覺得Zakopane 好靚
有人話係 "中歐阿爾卑斯"
冬天好多人黎滑雪

今日一早book 定去Zakopane既巴士
預大概2.5 個鐘頭到
Zakopane 比較煩既地方係好多地方都係要比cash
所以記得唱定多D 現金

琴日見book 左個間apartment 到今日都冇比message 我
所以我臨時決定book 過第2間酒店
搭到Zakopane 巴士總站之後我要轉間mini bus
好好彩咁比我咁岩上到架岩既車

司機又唔識講英文
有波蘭既女仔好好人咁同我講邊個站落
最後終於黎左酒店
裝潢幾新 同埋都舒服

因為Kasprowy Wierch纜車唔開
決定搭第2架纜車去Gubalowka

上到去好正, 睇到雪山
有D 比小朋友玩既設施咁

係到hea 左2個鐘
最後行番大街行左陣

Day 6
Zakopane 海洋之眼行山

我次次去旅行都會搵日去行山
比起城市景觀, 我覺得係大自然入面先可以令自己得到休息

塔特拉山脈Tatra Mountain 係Slovakia 同波蘭既邊界山脈
而Morskie Oko海洋之眼就係一個湖黎既

如果要去建議早上出發

今日同Apartment 老細講, 叫佢幫手call 的士去Zakopane 巴士總站
點知佢話佢可以車我地去

去到巴士總站要再轉架上Palenica Białczańska國家公園登山口既小巴
之後搭1個鐘車先到

到左遊客中心要比10PLN入園費

之後上開始上山
上山大概行9-10 KM 路
D 路都好易行
長者小朋友都有人行
行山中途都有D 免費廁所比人用

行左2個鐘終於到左個湖既入口
真係好靚
第一次行到D 有雪山既山 好震撼
之後再環湖行一圈
食埋琴日買既包

行到4點覺得好支力
最後比左50 PLN 搭馬車走人
Day 7

Zakopane > krakow > Warsaw

今日由Zakopane 去Warsaw
車程會有D 耐, 如果搭巴士就要預番去krakow 個程會起碼塞車半小時

最後由Zakopane 去krakow 搭左成2個半鐘頭車
之後係Krakow 火車總站搭ICE 火車去Warsaw

好彩岩岩好趕到車
大家如果搭火車都可以係上網 簡定位先
https://www.intercity.pl/en/
係火車到有卡餐車
買左個蘋果批食
味道都唔錯呀
坐火車感覺比坐巴士好好多
Leg Room 都大D

之後去左Warsaw Uprising Museum

華沙科學文化宮係Warsaw 第二高既大樓

但佢只係得40幾層高
1950年代史太林下令起,話送比波蘭人既祝賀禮
D 波蘭人話佢係 “史太林的注射器”

如果真係上既建議係日落前去
咁就可以睇到日落+ 夜景
佢D 景上到去就一般, 門票唔平
如果冇時間可以skip
咩月份去?機票幾$
Gdańsk 仲有冇人overnight 火車直去Krakow?
Lm
5月去
7000蚊機票

我冇搭火車由Gdansk 去Krakow
你要自己check
Day 8

今日去波蘭北部既一個城市Gdansk, 由Warsaw 出發, 原來D 火車都幾full

搵左架10點開既車, 得番幾個位, 搭2個半鐘先到
以前Gdansk 叫Danzig , WWII 之前係屬於德國既領土
係波蘭一個好重要既港口

如果有時間都建議玩埋另外2個城市 Sopot 同Gdynia

今日我就決定即日來回, book 左下午5點回程, 所以都好趕

一黎就去左St. Mary's Church先
歐洲d教堂去得多都係差唔多樣

你可以比錢行400級樓梯就可以睇晒Gdansk 全景
今次趕時間就冇去到

仲可以參觀埋個National Maritime Museum

基本上沿海邊行都好舒服

今次既重點係睇WWII 博物館
入面分左3個大主題

資料好詳盡
原來都要睇成4個鐘
我覺得黎Gdansk 最值得去既一個地方

LM
七月去波蘭
波蘭最美嘅風景係波蘭妹
留名
一直好想去波蘭但未有時間
睇遊記過吓癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞