係唔係普通full body check 係唔會驗到有無cancer?

30 回覆
0 Like 2 Dislike
好多時聽人講有病症都3期幾4期, 有無咩body check 係可以驗到有無比較早期既cancer?
無呀
無咩full body check
就算你講抽血驗癌指數,都係驗某一種癌症,仲要唔係100%準備
全身mri
咁講其實係唔係能否早期驗到都係講彩數
常見既癌症而又可盡早發現:
乳癌做造影同超聲波
子宮頸癌做柏氏抹片
大腸癌驗大便隱血/腸鏡
前列腺癌驗PSA
鼻咽癌驗EBV
肺癌照低劑量電腦掃描

胃癌肝癌胰臟癌都可以抽血驗下驗指數參考下

一係就係定期做癌症screening (即係我頭先講果堆)
一係就一有唔舒服即刻睇醫生
香港有無D BODY CHECK 係有PACKAGE 一次過check 哂呢D?

照腸鏡係唔係好痛
貴到仆街
監察麻醉,瞓醒就做完冇感覺
專照癌就貴到仆街
去台灣做平好多
唔太痛 因為有麻醉,係照之前幾日既禁食煩啲 只准食粥/流質食物,前一晚仲要食瀉藥痾清腸入面既屎
驗血車癌就3/4000
有個PET Scan 全身正電子檢查,好似20,000 ,呢個話好似好準
早兩年做 D瀉藥已經係果汁味
個質感真係好難攪 勁想嘔
冇事冇幹走去照pet scan係浪費錢
同埋pet scan要飲放射性物質
你比個 test list黎睇下有幾full
你搵個醫生度身訂造啦

照腸鏡打左藥訓覺無感覺
PET scan 唔好處係好多假陽性
要“打”放射性物質。

而且PET scan,如果 infection 都可以著燈。
睇下幫你寫report點寫。

如果戴曬頭盔,乜春都話malignancy cannot be excluded,咁就做多好多檢查。
係, 因為BODY CHECK 都係抽SAMPLE, 你黑起上嚟, 可以明明有事但你抽中粒CELL 係無事
body check果陣有一項係癌症指數之類嘅野
醫生解報告嗰陣
話指數正常唔代表冇cancer
但如果指數出事就代表一定有cancer
Lm學嘢
幾年前飲過無味果啲, 好有膠質feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞