5個環保團體去信李家超 :垃圾收費不應再拖!要把握8月1日

127 回覆
23 Like 320 Dislike
到時環保撚自己比錢,市民唔會阻你環保
放番大口劉江華出黎
啲蟻民接受唔到就唔推都on99
國安叉都唔係個個受啦,又唔見你唔推
做政府一定係死推,唔可以比啲蟻民話事

我要大口劉江華
簡單一件T-Shirt,是很多人最愛的夏季衣著。

不過,也別小看一件T-Shirt,因它的製造過程能為環境帶來長遠的破壞!

紡織佔全中國工業污水排放量第三位,而製造一件T-Shirt的同時,也製造了約120公升污水。

T-Shirt的每一個生產工序都排出大量有毒有害物質。首先由纖維退漿開始,會用到清潔劑,當中含壬基苯酚 (NP) 這種環境激素,可令生物雌性化;之後纖維需要接受精煉去除雜質,大量鹼鹽會隨之排出,影響河道的酸鹼度及生態;接著到漂白過程又會排出含氯的漂白劑,這等於把致癌物排到我們的食物鍊中。說到這裡,一件T-Shirt 的污染歷程不但還未完結,反而是進入排放最多廢水的印染程序,排出大量含硫、磷和一些重金屬的廢水;最後的成品工序還有可能排出用來防油防水的PFOS,這種環境激素可在魚類體內累積,降低生物的睪丸酮水平。更糟的是,PFOS的半衰期有41年,一經排出,半世紀也不能分解

燙膠圖案或含塑化劑

如T-Shirt上有燙膠圖案,還可能含有鄰苯二甲酸酯這種現已家傳戶曉的塑化劑,這惡毒的環境激素,會影響內分泌系統,令精子數量減少。其他有毒有害物質還包括甲醛、芳香胺、鉛和水銀等致癌物。

其實只要做好污水管理工作,紡織工業不一定是污染大戶。歐盟早已制定法規要求成員國嚴格限制工業污染物的最高排放量及優先處理化合物名單;可惜國內的法規還未完善,執法力度不足,有研究更指全廣東省只有2%的廢水有經處理後才排出,嚴重污染附近的水質。不想成為污染環境的幫兇,我們就應該監察政府推動清潔紡織。作者為綠色和平項目經理
佢地會話開25.5度就無問題
法國佬當年派特工炸死環保膠真係冇做錯
點解唔係可洗重用口罩?
點解要痴個膠貼紙係部laptop
拉鳩晒班友啦 咁多野講
同意
林超英、盧冠廷,佢哋真係身體力行做到俾你睇
即使你未必完全認同,心底裡都會對佢哋有一份尊重
但係這些團體的高層做到嗎?
Mil Mill 真係做環保
嗰次事件,啲環保團體做咗啲乜嘢?
諗起中小學嗰啲環保XX設計比賽
有邊個會攞污糟嘅物料嚟做時裝著上身?
到頭來,又係攞啲新嘅垃圾袋、紅白藍袋、保鮮紙、飲管、CD-R, etc 嚟整
完全唔覺環保
屌你老母環保撚,你寫字樓咪撚開冷氣吖擾民
但係無忌最後都做唔到 "一個也別放過"
仲要係用即棄嗰啲口罩
不織布物料係勁難在自然環境分解
這個口罩分分鐘在幾百年後仍然會危害啲海龜
其實佢戴口罩,係為咗防疫?定係遮樣?
點解唔用可重用嗰啲口罩?或者銅芯口罩?
恭喜你又多個老襟
吓! 洗唔洗死咁嚴重? 李家超一向注重環保
共產黨一話『減碳』佢立即慷慨解港豬嘅
反對任何民間團體威逼中國香港政府!
個雞棚搭咗咁耐咁臨香
夾埋逼政府做野?令我諗起2019 wor
屌你老母環保撚
就係你班仆街依家叫外賣要比多一蚊買餐具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞