HKIE Eng BIM Pro - 一個垃圾認證

25 回覆
19 Like 0 Dislike
HKIE Eng BIM Pro 係乜嚟?簡單嚟講,可以睇成係 HKIE 新開嘅 BIM 證書;但其價值、作用可以話係零...

https://elvissharing.blogspot.com/2024/05/hkie-eng-bim-pro.html

...唔難理解起壇人何解要刻意模糊化個標準,越模糊不清,就越容易排除異己或放自己想放嘅人入去之餘,又冇手尾跟。

呢個真係博唔到
真係考牌嚟講 ccbm 認受性本身已經喺度
想學ICE搞類似 NEC project manager 認證
但人哋其實放寬好多 四日課程加考試就搞掂
如果整舊類似嘅嘢
作為入門認證,其實唔錯
之後可以再上ccbm
有返個階梯喺度
BIM 話就話新進科技
但好多main contract都係只用references
連Bs都係autocad

Bim 最大特色係可以幫手calculated BQ & lump sum
但我做過surveying from
都係手計多
個行業有邊個真係識BIM 唔好講話識BIM 大把人上位者工程都唔識啦 推個Course出來搵下食 最緊要開到班 吹下水有個錢袋下 反正都冇人識
仲新咩 十年冇改進過
快d 報名喇
人有你冇就好蝕底
都係掠水用
政府新合約可以用呢個course上名做BIM Manager咪有用囉,唔係嘅話咪頂多只有CPD嘅功能,不嬲工程界啲資格有無價值都係睇有無得用嚟上名嘅姐

係㗎,同讀master一樣,人有我冇好蝕底,快啲一窩蜂去讀
認ccbm都唔會認eng bim pro
乜咁慘呀,HKIE 駁咀隊都要咁夜開工
HKIE山頭文化,山頭入面又一個小山頭
釘板分判QS:
bim真係幫唔到咩事
最後都係手計+慢慢入excel

石矢接觸面尼件事
唔知幾時先真係有程式可以直出哂 面柱旁牆 4條數
工程本身就山頭文化
大家都叫工程師(計埋冇牌果啲)
但專精既野 差十萬八千里
你認為模糊化規則,用小山頭文化排除異己,係專業學會應該做嘅事?
唔係
我覺得有待改善
山頭文化似乎無可避免會存在
你認為可以點改善?起完個山頭,又搞個小山頭
Eng BIM Pro 嘅 assessors 肥咗你,係直接判你死刑不得上訴
一個考黎無用既牌肥左又點
摩擦力真強,世事都給你看透

講到底就係一場劏水魚嘅活動
工程界就係特別鐘意整一堆飛機杯,一個牌唔夠咪整多個,最緊要自己人有得爽
我讀書時代廿年前已經講緊BIM
如果轉灑用BIM做 一黎錢 二黎人手
同埋大把上灑岸既人根本唔識 要學過灑
唔係正係指畫圖 係講緊3D 4D 5D
搞到好多人既飯碗 都係唔搞好過搞
所以香港地一直無去普及化
政府連電子化都未做得徹底,講經咩
正解
成班人圍埋打飛機自己爽
HKIE第一打手,上班台大大去咗邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞