[機械人識摺衫]中國現時最新既機械人

10 回覆
1 Like 3 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=0TEFLwstYC0
老老實實睇完條片就知中國除左電動車 機械人都係未來進軍全球既主要產業
依家個機械人已經識摺衫 (TESLA都識) 做到簡單的動作 開酒瓶 拿東西

其中最令我驚訝既係機械人都識用陰力 6個酒杯金字塔咁放
個機械人拉塊布 D酒杯居然無事 連登仔今次真係無聲出
唯一可以想像既係一陣有連登仔話個機械人無腳 要裝腳容乜易

但係今次主題唔係吹中國機械人點勁 而係依家全世界機械人革命 幾年之內一定變天
ChatGDP更加唔洗講 依家連登仔有錢就應該投資 將來發達社會都大失業扲基本收入果時
最少你都會比其他人多一筆資產OR收入 如果到時先黎準備 AI股一早升哂
失業用基本收入每月想儲1千都難
摺被勁得過解放軍再講
條片動畫黎?
有冇實機
https://www.youtube.com/@Astribot
官方youtube 老老實實 d人可能會話d機械人只係識果d動作 其他野做唔到
但係依個唔係重點 重點係只要訓練完 佢地就一樣可以用到陰力
做到人類做到既事 而唔係無可能做到
用埋ai 就可以24/7不停咁run 要技術突破唔係難事
係喎,有啲似動畫
其實係介紹緊機械人定新動畫上,好似baymax
Boston Dynamic勁撚過你班支支幾個generation
Tesla嗰個好似都有出cheat ,你覺得呢個冇?
唔多唔少都有可能但係依家技術就不停突破中
d人話機械人貴 好少公司用 但係依家講緊一部16k美金
將來只會愈來愈平 一般低技術工 2xk 計埋稅務同福利 隨時上30k
根本d公司唔洗1年就開始回本 第2年開始就大賺 只係交電費+維護
有賺錢d公司自然會去馬
細心睇就知啲動作好rough

佢只係臨急臨忙砌出嚟present 佢好多動作都係doable

但實際同Boston Dynamics仲爭十萬百千里
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞