羅淑佩:截止上周只收到27%公屋戶申報資產

26 回覆
16 Like 1 Dislike
on.cc東網專訊】為打擊富戶濫用公屋,房屋署上月起要求25萬10年以上的公屋戶申報入息及資產。署長羅淑佩透露今日(26日)指出,截止上周只收到27%、合共約6.8萬份申報。她指申報期將於本月結束,相信住戶會在最後階段申報。她更透露,在首批居住10年以下的富戶申報中,400多人自動交回公屋,另在收回的申報表內,揭發約380戶在港有其他物業,必須收回單位。

https://hk.news.yahoo.com/25%E8%90%AC%E5%85%AC%E5%B1%8B%E6%88%B6%E6%9C%88%E5%BA%95%E5%89%8D%E7%94%B3%E5%A0%B1%E8%B3%87%E7%94%A2-%E6%88%AA%E8%87%B3%E4%B8%8A%E5%91%A8%E5%83%85%E6%94%B627-050405115.html
73% Fail
Deadline fighter
唔交即刻DQ晒佢
有心避點會自己申報利益,直接用公屋住戶身份證號碼去入境處查出入境紀錄,如果被發現長期居住大陸可以向地方政府查詢資產,點都比申報有效。
你會交表,不嬲 自動當你係 富戶
你唔交表
所以次次d住戶好緊張,成日check住屋邨辦事處,是否真的收咗張form
收30幾萬人工做呢啲𨳊嘢就咁𨳍叻
辭職追星算啦𨳒你老母
老貓係冇名非法居住
會唔會追番個段時間市值租金差價?
準時交表送張ian飛咪得囉
73%公屋單位準備回收
hellos又做到野
選舉差唔多投票率都收貨啦
做得好wor
佢真係work life balance
兩樣野做足
可以唔交咩?
比起以前d廢物好好多
Hellosss又一向少是非同負面on9野
令到ian成個感覺都好左
粉絲行為偶像埋單
當然可以

房署default唔交:就係富戶,所以你可以唔交,你冇得住only
佢連香港有樓都未捉晒 咁易都唔放落去對
點會搞大陸仔
佢叫做唔錯了,你睇吓果個環保署長搞成點?
申報都唔做 收番間屋啦
公屋狗你驚緊?
真係咁多人未交?🙄
我月頭交已好多人塞爆
驚你老母畀狗𨳒就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞