英國大選|保守黨擬恢復18歲兵役 工黨批不負責任

70 回覆
22 Like 15 Dislike
2024年5月26日

英國首相辛偉誠(Rishi Sunak)承諾,如保守黨在7月4日舉行的大選獲勝,將恢復18歲男性的強制兵役制度。工黨批評保守黨「不負責任」,讓青年解決執政黨政府創造的問題。

辛偉誠上周六(25日)表示,保守黨若在大選勝利,英國所有18歲以上人士將需在軍隊強制服役,或每月一個周末需要在公民組織如警察﹑皇家全國救生艇協會或國民保健服務(NHS)從事義工服務。

保守黨指出,新計劃將讓英國青年獲得「現實世界技術」,同時貢獻英國及社區。如保守黨勝選,皇家委員會將成立新全國服務計劃,料於2025年9月起試行招募。不過,計劃需符合全國服務法(National Service Act)的規定。

保守黨堅稱新計劃不等同徵兵,指新冠疫情展示公民服務的重要性。保守黨指唯有通過培養共同文化及責任感,才可能保護英國及價值觀的未來,亦是對青少年及英國國家安全的重大投資。

工黨批評保守黨的新計劃罔顧成本,耗資25億英鎊(約248.8億港元)的方案將對英國經濟再次造成沉重打擊。工黨亦直指英軍規模已縮至拿破崙年代後最小,罪魁禍首當屬保守黨政府。

英國早於1960年已取消全民兵役,最後一批應徵入伍士兵亦在1963年5月離開英國。

https://inews.hket.com/article/3765331/英國大選|保守黨擬恢復18歲兵役%20工黨批不負責任
National Service will get teenagers 'out of their bubble' - Cleverly

//Under plans that will be in the Conservative manifesto all 18-year-olds would have to do paid military service for a year or unpaid community work one weekend a month.//

服有薪兵役一年或一個月做一星期無薪社區工作

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13461017/National-Service-teenagers-bubble-James-Cleverly-Rishi-Sunak-election.html
咁你都唔使旨意可以選得贏
咁BNOers 既仔女咪要當兵
到時要去烏克蘭/中東打仗既話,班80,90後家長咪喊死
工黨600席
托利第三大黨指日可待
蝧蟈自古以嚟都係募兵制喎,除咗一二戰,唔通就嚟打三戰
唔當兵又想有自由 淨係識旨意美國大兵sir this way
人哋西藏人都識去印度當兵復國
香港人個個想做西方高等華人
唔怪得冚港鏟
將選票送俾對家?印度佬臨落台想搞死英國
咁依家香港大學生軍訓呢
都幾明顯啦
服有薪兵役一年或一個月一個週末無薪社區工作
我同意如果係揸住英國護照BC嘅英國子民,如果真係有徵兵制,係要服兵役

咁請英國比BNO持有人變返BC,先至再同我哋講今日嘅問題

不過雖然都知道應該係保守黨打定輸數先至攞出嚟嘅政策
移左民果班
放心
只要老人家唔洗當兵就得
佢地向來都睇後生唔順眼
捉哂佢地去當兵
呼吸自由嘅空氣
但唔要付出
交重稅仲要捉你去打仗 正
百度之子用百度咁多年
原來分唔清軍訓同當兵
啱啦
班移英撚開頭話去當兵㗎嘛
佢哋兒子代父從軍
五毛沖能哂出來 做咩9
移英撚值得擁有
男性﹖
女勝呢﹖
NATO 要人英國就要派,英國有色人種仲多過白人 瀕危動物嚟㗎白人
保守黨做乜係咁出滅黨政策
揸槍不如揸毛語錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞