如果真係postpone,其實可以諗吓將垃圾徵稅轉做垃圾處理徵稅

29 回覆
1 Like 112 Dislike
個做法係用居住人數,全年水費,全年電費嚟訂個稅收

假設每個人標準垃圾處理稅率係$25/month,一家四口一個月就係$100,18歲以下可以收半價

咁就統計返個單位全年耗電同水量係邊個層級嘅人,如果係最少果1成人,就唔收依個稅鼓勵埋大家用少d水電,最少嗰2成就廛熟人括免8成,最少嗰3成就每人括免7成,90%嘅就收足

配合鼓勵生育方向0-6歲唔收,仲可以降2個層級

咁就省卻咗膠袋易唔易買同收垃圾嘅問題,當然有人質疑水點反映垃圾數量多少,不過環保本來就係習慣,一個習慣減少浪費嘅人,都會減少製造垃圾
,就算你唔認同,但起碼都令大家更珍惜水電

唔知大家點睇?
你係咪嫌伯母好得閒?
Point?
可以支配嘅收入錢pool就得咁多
個個都預視倒之後經濟會仆直/ 儲錢走人縮減本地消費
你條碌柒就幫手係度諗開新稅
收囉, 即管睇下到時個death spiral 有幾壯觀
直接起焚化爐 將所有垃圾燒左佢 咁咪得囉
咁就唔存在唔夠地做堆田區嘅問題
個度個個預視?波叔都預算咗會慢慢好,你預視?
不如你諗下行政費要幾多錢
真 , 咩鳩都燒撚哂佢
發現博對父母因為慳錢而生咗個弱智出嚟
OK 你啱, 我錯, 香港經濟只會向好
全力支持開徵新稅項
唔好諗唔好等, 快D做
兩個唔, 一個快, 我舉手讚成
幾多?水費電費全部電腦有晒數據,你覺得要幾多?
唔好成日用你啱我錯嚟做遮醜布,你係有數據,學說,去支持你嘅預測counter財政師睇法咪講囉
港府徵收的差餉自1973年起全部撥予市政局、區域市政局作為垃圾處理費,至2000年特區政府「拆局」,撤銷兩個民選議會,把市政局、區域市政局解散後沒有將差餉取消,而是把差餉歸入特區政府作為收入,2012年立法會議員討論廢物收費問題時,便提出開徵垃圾費後,便應撤銷或減免差餉,不應變相實施雙重收費,推動減廢不能由收費主導,使得廢物徵費成為一種混合稅,當年兩派議員都認同如推行垃圾收費便應減差餉。
笑撚到傻 遮乜撚野醜
都2024年政府 財政司 出黎9up都有人信
出去街行下 睇下幾多吉舖 望下恆指 望下樓價
依啲就係真實數據 唔係政府出黎講依加好好會變好就係

如果你係假膠 反駁隊五毛隊就同你討論都哂鳩氣
唔同你講你岩 仲有咩好講? 反正你都一定係白事講到變紅事

仲有係財政司阿 高人
你係咪唔識字,講明「慢慢好」,唔係話依架個個大富大貴

唔好玩稻草人啦
1. 違反用者自付原則
用水多、用電多唔代表垃圾多
你可以直接加水費電費去減少浪費水電,唔好講咩垃圾稅
淨係計住宅,無工商廈鋪
變相鼓勵人出去沖涼

2. 垃圾稅仲去配合鼓勵生育
你係咪出嚟搞笑
0-6歲製造嘅垃圾比其他年紀多
係減極,點唔浪費,都仲係多
反而收嘅垃圾稅最少?
咁不如你俾埋錢連登仔去開房啦

3. 既然明知係習慣問題,點解去諗埋啲無謂稅
你不如直接貼你個樣係各大垃圾桶
等大家避之則吉
用生命影響生命
有point

1. 咁可以叫家居污染稅,轉一轉個concept
2. 咁細路要用尿片,突然間買多咗衫褲家具,真係會generate多咗垃圾,可以考慮幫佢哋,咁如果太多人反對咪全部人都收
典型藍屍港豬,冇必要教精你,繼續撐你嘅港共政權啦傻柒
無必要教精你係走住嚟屌嘅經典對白
人哋鍾小姐一早入咗建制
收錢唔係重點 錢係最易解決嘅問題
重點係用政策要改變人嘅習慣
你唔用d on9方法徹底改變人嘅消費 回收 制造垃圾嘅習慣
就無可能解決到垃圾徵費要解決嘅問題
今次垃圾徵費自然係execution on9都極點
但係無論點做佢都係suppose要令你感覺到日常生活受影響 咁先叫成功
立完法但我地完全feel唔到分別
咁先係失敗
直接係公屋租度加會唔會實際啲?
你喺你屋企隔離?
起喺你屋企隔離?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞