[3-0]2023-24 NBA季後賽討論區 (52)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果張圖cut早多半秒大家企定定等開波就好
兩隊off rating 頭一二
溜馬仲要係pace 最快
根本就冇想像中咁易守
不過認真傾都係話東岸得啖笑呢啲結論
其實跑落底果個可以唔使守?
強國人話呢個是失傳已久的星爆戰術,當年高比成功絕殺過
在比賽的最後時刻,一人發界外球,其餘四人並排站在罰球線上,發球的瞬間,並排的四個人同時向不同方向散開接球。這套戰術的優點就是對方很難判斷到底誰會接球來執行最後一擊。這是傑克遜從前紐約名帥霍爾茲曼那裏學來的,由於隊員像星球爆炸那樣突然四下散開,故名“星爆”。禪師在使用“星爆”戰術時習慣於派上一名射手來迷惑對手. 所以名為星爆戰術。
星爆戰術的創始人是霍爾茲曼。
就算開晒天眼睇,而家呢個都係最佳選擇嚟
呢球傳畀mcdermott個傳球路線咁遠,譚仔都一定補到位
佢都唔會夠時間再傳返畀空位
達陣戰術
同衝鋒21嘅殺人蜂戰術有異曲同工之妙
西岸打生打死
東岸輕鬆到咁
就算牛入到總決賽
隨時又傷多一件球星
塞個冠軍就輕鬆到爆
你話我菜粉9up都咁話

唔覺得狼/牛仔可以輕鬆食到溜馬 比番credit人 佢地推pace唔係人咁品 守佢地冇紀律係比人一步過 turner siakam mismatch打矮仔準度我唔覺有幾多隊波做到

仲有菜係贏 但內線唔夠打情況下 唔見得高幾多 係就係3-0 但三場有兩場打到最後一秒咁濟 咁都叫唔刺激?關3-0乜事 (我見主流話好悶)
取消東西岸算啦
小心比塞狗屌你話人地傷左佢控制唔到
cham左就得 過十年無人記得
仲要每輪都係傷最重要個個
咁計法d77凶多吉少
算係咁
係細節位做得差
好似冇左哈利仲好
取消東西岸

咪東岸得返3-4 隊左右夠資格入季後賽
溜好多時輸最後決策 但中段開局都好成功
啲中距離大打細好絕望
唔覺得有連登講到咁廢
主流悶 主要係塞波依家好悶 4out 5out 用pick-switch簡最好既matchup 打1on1 ,夾就分波3分

除非有球隊可以單兵每個點都lock down 到譚/啡/holiday 如果唔係基本上佢都係唔需要換戰術
兩隊打得好好所以打到最後一秒就係刺激,兩隊自己失誤又打得唔好咪唔刺激 悶係因為西岸兩隊防守好,球球tough shot,東岸強度細好多
決賽打狼牛
塞拎冠軍:個陣太屈 贏冠軍係應份
塞輸:話撚咗東岸真係好廢

所以係唔係都會比人鬧
當年FOJ 咁一樣咁打

追撚住Curry 黎屌
依到最鐘意嘅熱血籃球NYK
就係比溜馬啲速度拉爆咗

佢地其實已經比到好大壓力塞
純粹輸經驗同mentality
Playoff嚟 又唔係regular賺下人氣
有攞硬分既戰術點解唔用
仲有好多
塞罰多=NBA親生仔
三分準=屈手感
屈體能=東岸太易打 西岸太難
對面傷=靠運
就算贏都會係贏得唔好睇 好悶 屈球星

輸就畀人屌落谷底
講真 真係得有jb既熱水剋到塞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞