消息:垃圾收費押後推不訂具體日期 公屋戶續派指定袋半年

21 回覆
3 Like 7 Dislike
商台新聞

政府明天將公布垃圾收費的路向。據了解,政府將不會如期在8月1日推行計劃,亦不會定下具體實施日期。當局將繼續向公屋免費派發指定垃圾袋半年,讓市民適應使用指定袋;並會有條件向私樓派指定袋。當局期間會增加回收配套設施。
立法會環境事務委員會主席、民建聯劉國勳表示,政府可以保留垃圾收費的主體法例,廢除實施日期的附屬法例,待經濟好轉、社區回收配套設施等到位,才考慮推行。他指,政府原本已計劃向公屋戶免費派發指定袋,與其存放,不如繼續免費派給公屋戶,作宣傳教育。他又認為,私樓和商店可以在簽署推動回收減廢的約章下,免費索取指定袋。劉國勳表示,徵費是手段,推動回收減廢才是初心,期望政府做更多宣傳教育,改善問題。

實政圓桌立法會議員田北辰認為,政府應如期8月1日起推行垃圾收費,全港免費派指定袋一年,規定市民必須使用,但同時設有一年寬限期,期間當局不檢控,如發現有人無用指定袋包好垃圾,就會獲發通知書,寬限期過後,當局會加強檢查獲發較多通知書的人。田北辰又表示,仍有很多市民以為垃圾收費只會增加負擔,但不知道只要做好分類回收,就可以不用繳費,批評政府的宣傳策略明顯不足。他希望政府可用一年時間,做好宣傳教育,並令不同配套設施更到位。

禾要環保牙
唔使押後啦
我準備好晒㗎啦!
源頭減廢真係唔可以再遲
我仲嫌收費太低無乜阻嚇力
好呀支持者既咪徵費先囉
咁餐廳可唔可以唔走塑
咁唔洗走塑啦

無樣野做得成功
次次政府未宣布就有人爆料
政治係咁,試下水溫先
公屋唔使交稅,任拎垃圾袋
俾人捉到你拎d家居垃圾扔係路邊垃圾桶

唔好上黎屌鬼
待經濟好轉

依家經濟唔好咩,快d 搞
The plastic bag is dead
公屋又贏
唔使等,你8月1可以照用指定袋掉垃圾
你唔第一個死左佢
源頭減廢
到時扔走屋企件Karen都係比11蚊
又係消息指,咁都要放下風先
Sorry暫時唔收你個反社會智障喎
送錢俾生產商
拼經濟啦
環保呢D擾民野又賺唔到錢唔好搞喇 推到2047再算
田二少唔好咁多野講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞