做唔做工程師好?做工程師超級辛苦,唔係想象中咁簡單!

90 回覆
2 Like 165 Dislike
每次聽到有人問「做唔做工程師好?」,都會想爆粗!屋宇裝備工程師喺香港,根本係一份超級辛苦嘅工作!想象下,日日喺辨工室/地盤面對突如其來嘅技術難題,要設計、安裝屋宇裝備系統,辛苦程度爆登,根本唔係一般人能夠想象得到!

屋宇裝備工程師做得咁辛苦唔係為自己,而係為全香港嘅進步!睇吓啲工程師捱夜捱到天光,全因為想將香港變得更舒適、更環保、更安全,佢哋嘅努力對未來有重大影響。坐喺屋企舒舒服服,你可能從來無深思過背後嗰班工程師嘅辛苦!

你可以睇吓每日你行過尖沙咀嘅高樓大廈、銅鑼灣嘅商場,享受嗰份冷氣同shopping嘅樂趣,呢啲舒適嘅環境全都係工程師喺背後辛苦工作嘅成果。消防系統、電梯安全、排污設備,都需要工程師用心安排。試問,如果冇咗辛苦工作既工程師,大家嘅日常生活會變成點樣?

再講到啲基建,大型既 例如港珠澳大橋、沙中線、東涌新市鎮發展等,細如 行人天橋、公屋電梯、變電站,全都係工程師嘅智慧同堅持先至到成功通車/發展。你每日享受嘅便利交通,背後都係工程師嘅血汗同汗水。呢啲項目不單提升交通同生活質素,對未來經濟發展都極具貢獻。

做屋宇裝備工程師,收入雖然當然非常穩定,但更重要嘅係可以參與工程重大項目,提升自己嘅專業技能。呢個職業帶來嘅成就感極強,見到自己嘅設計同系統順利完美運作,嗰種自豪感真係難以形容

所以如果你真心對工程行業有興趣,就唔好再猶豫!考慮下成為屋宇裝備工程師吧!考到工程師牌之後唔單止可以自己搵到食,仲可以為社會嘅將來出力,建設每一個家庭既家,提升整個社會嘅生活水平。

延伸閱讀

概念圖解 屋宇裝備 顧問工程師 的日常工作
https://lih.kg/3596707
香港屋宇設備工程專業求才若渴 ,以理大本科課程畢業生為例,平均薪酬達21,500元
https://lih.kg/3666514
香港工程畢業生 帶薪見習財識兼收
https://lih.kg/3586225
咁夜都要唱好 幫幫你推
屋宇裝備工程師講專業係冇用㗎,想要喺事業路途成功就要出賣專業
咁辛苦就唔好撚做啦,開po黎害人做乜尻
洗濕左個頭頂硬上
做工程師有幾可有技術難題
大部分難題都係唔想俾錢又想要呢樣果樣
最平最快最安全!
做工程冇窮人
突如其來嘅難題就係仆街業主又改design
想問下有邊次可以無改過一野搞掂? 不過俾我做都唔敢講
師兄錯別字喎,幫你改返

做工程有窮人
工程唔會窮啦
做trainee 都已經高過入息中位數
係嘅話你就唔洗做打手啦
香港工程最大難題:

係唔肯比錢下又要快又要趕到個期又要日日改到最新又要安全又要整得好又要慳工但又要人

香港工程根本唔係需要工程師 係需要黃大仙
係呀5.5日無時間洗錢 一枝啤酒搞掂
無限budget 又唔使安全
唔使屋宇裝備工程師啦
叫裝修做埋咪得囉

唔係咁㗎嘛
就係要靚要平要好用 先請工程師
而家啲顧問啲設計真係靚真係平? 左抄右抄就交功課啦
電子工程師呢?
你對於窮條線都幾低

我就覺得要養車買樓養小朋友
月入6位數都係在職貧窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞