簡幗儀Lilian Kan打瘦小腿針被批多餘 李綺雯一句道破問題核心

120 回覆
255 Like 17 Dislike
愛靚是女人的天性,基本上由頭髮、頸、肩膀到胸、腰、腳再到腳趾甲,都有專門類別的醫美、美容服務。日前Lilian Kan(簡幗儀)分享一則「瘦小腿針」的廣告。老實說,對男性或是不懂醫美服務的確是摸不着頭腦,什麼是「瘦小腿針」?經查找後,原來即是指肉毒瘦小腿療程。

此廣告一出,引來不少女性批評。有人在網上指,不懂得為何一個身材已經十分標準,苗條的女性會去追求更瘦的自己,亦覺得Lilian Kan(簡幗儀)本身的小腿肌一點都不明顯,不理解為什麼她會去打入肉毒菌,溶解自己的小腿肌肉,達至瘦腿的效果。

近年經營健身室的李綺雯亦轉貼了這一篇帖文。她表示,本身並不認識相中的Lilian Kan(簡幗儀),所以並沒有人身攻擊,只是以事論事。她指出,自己同樣不理解打肉毒溶解小腿肌肉的這種方法。她表示,如果女性因為經常穿着高跟鞋而令小腿變大的話,其實是因為臀部和大腿肌肉不足所致,想改善的話亦十分簡單,只需要訓練臀部和大腿肌肉則可。最後,李綺雯也在留言寫道:「肌肉係自己身體結構嘅一部份,你會唔會無啦啦切咗自己隻腳趾尾啊?」簡單又直接地講出了問題的核心。

據網上解釋,瘦小腿針是將肉毒素注射在小腿腓腸肌部位,透過阻斷神經和肌肉運動信號「乙醯膽鹼」的傳導,使得突觸減弱後的肌肉產生化學性去神經化的減力、萎縮,使緊張的肌肉放松,以達到縮小肌肉體積的作用。坊間亦時有因打「瘦小腿針」而令左右身肌肉萎縮,變成「長短腳」的新聞。
無人埋單 就咁快想整跛自己
聽到都痛
有肌肉位先正囉
老雞好煩
打跛腳唔使憂
李綺雯係咪唔知佢成日著高爭鞋出show 無得避免會谷到小腿肌肉好勁
唔慣練唔練大腿事, 除非之後成世著波鞋
真係爭好遠
好似有人仲會切神經線
等小腿肌肉退化 縮細
又雞
佢唔係結左婚嘅咩
異性戀真係麻九煩
肌肉先正常
廣告呢D野,有冇真係用邊個會知??
YES This
//不懂得為何一個身材已經十分標準,苗條的女性會去追求更瘦的自己//

her body her choice喎關你撚事

//最後,李綺雯也在留言寫道:「肌肉係自己身體結構嘅一部份,你會唔會無啦啦切咗自己隻腳趾尾啊?」簡單又直接地講出了問題的核心。//

屌咁頭髮指甲夠係身體一部份
唔係話撐打針 但呢個反駁位未免太on9
https://youtube.com/shorts/OU3TvbSaJ8s?si=st-SIEp0qBB3t6Hh

呢type 身形先易激起男性慾望,勁想推爆佢
2024仲停留係古風弱嬌咩
幾時恢復紮腳習俗
有無四十?
從結構方面講你先係on9果個
肌肉同頭髮指甲都有可比性?
(structure)結構 ≠ 組織(tissue)
成日搵啲瘦人賣減肥廣告
大陸好多女都有打,所以你會成日見到啲腳好撚正嘅都係大陸妹
佢只係p圖,唔使擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞