圖靈獎得主對下一代 AI 開發者喊話:不要研究大型語言模型

21 回覆
33 Like 7 Dislike
你唔俾我可能我係下一個Tim Cook 嘅
而家AI=熱氣球
唔可以等同飛機
大型語言模型不了解物理世界,沒有持久記憶,無法根據任何合理的定義進行推理,也無法進行規劃。

講緊我
大型語言模型唔係由 openai 同 Google 主導咩?
佢係 meta 啲人好似冇乜說服力
如果gay cook run open AI 嘅話我地應該會見到ChatGPT-4S, PRO, AIR, MINI等等
大公司等科學家諗到之後再收購
楊立昆開始成名果陣
仲未有meta, google, openai
積卷神經網路
科普一下,佢講嘅嘢某程度上冇錯
AI領域的確係每10年左右一個新框架
但係transformers先岩岩起步取代上一代嘅CNN RNN
依家咁快講下一代,言之過早啦
佢作為大師應該望遠啲
由大哥大到 iphone都係幾十年嘅事
Ai應該會更快進化到
最難係由0到1,之後23456步我覺得係呈指數上升咁進步

Feel 到想整依啲
學共產黨淨係餵科學資訊比佢咪係一個嚴謹既科學家
有睇芙莉蓮就明
而家嘅LLM 就好似魔族咁
只係識講野嘅魔物
永遠唔會理解到人類嘅想法
OpenAI 本身都唔係大型公司
不嬲係
好似chatgpt一出己經有人講
本質上係冇咩突破
最創新就係openai錢夠多
自從有AI後, 人對智慧既定義開始有啲實體
愈黎愈多人分得出邊啲野係有智慧, 而邊啲野係冇智慧
無能力判斷佢講既野啱定啱,但睇歷史,做研究不嬲唔係所謂權威話點行就點行
咪係,見咁多科技或platform突破都係由民間或non for profit既愛好者做起,上市公司追求盈利,就算唔係即時盈利都要同股東交代roe,仲要大公司一定吸到一班說多多講野好叻形象好好但做唔到野既精英,鬼會做到科研咩,仲要科研實有運氣成分
我地普通人未必識判斷,但歷史話俾我地聽,權威說既並唔係啱哂,而加世界唔止得佢一個權威,你實搵到另一個權威同佢持相反意見,文無第一,攞個獎無論個獎係幾難攞,都唔代表呢個人係啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞