點解香港唔整類似日本的自助收銀機

43 回覆
3 Like 22 Dislike
香港不嬲係遷就他人港
一直認為,一日唔廢除英文官方語言地位,香港一日都唔係真正屬於香港人
AEON STYLE黃埔率先引入自動收銀機及現金循環系統

https://www.aeonstores.com.hk/new/detail?id=580

首次引入的GLORY CashinfinityTM自動收銀機結合了永旺百貨現有的自助付款快線。顧客在使用自助付款快線購物時,除可沿用現有信用卡及電子支付方式外,更可透過GLORY CashinfinityTM自動收銀機使用現金支付及進行找續,為顧客帶來更完整付款方式的選擇、實現無接觸支付及縮短排隊輪候時間,提高便利性與靈活性。
而家惠康就係有自助機仲要有個人睇住
睇住d人扮傻過少2件
連老嘢都用八達通買嘢啦
唔係冇,不過多數係連鎖
收現金先係王道
真係 ,自助都係要人幫手,一個人睇四,五機
硬幣都食?
毫子呢?
香港講英文果日先開始發圍
飲水思源啦
我老母都識用八達通Apps 仲現金
荃灣團拉麵?

Btw 好憎呢種機,好低效率
真正變返漁港?

唔識就學啦傻9
一個人看3 5部機vs 3 5個人操作 3 5 部機
以前汽水機都會食1/2毫, 無專登試喎
香港真係一塊福地(對外來人)

我諗依個世界,都冇可能有一個地方,可以好似香港咁撚好客,對外來人咁好

香港人去到英美,要同佢地講英文,因為嗰度係英美
香港人去到日本,要同佢地講日文,因為嗰度係日本
香港人去到大陸/台灣,要同佢地講普通話/國語,因為嗰度係大陸/台灣

點解英美人、日本人、大陸人/台灣人去到香港,又係香港人同佢地講英文講日文講普通話/國語?唔係佢同我講廣東話? 因為佢地唔識廣東話,因為香港人好客。

跟手又有一堆尊貴既垃圾....呀唔係,係立法會議員,幫手立埋D乜反種族歧視法,外國人入到黎雞同鴨講,我地唔提供翻譯就係「歧視」就係犯法。個政府仲痴撚線到,拍廣告話外國人喺香港"Cantonese? Never needed to speak it"。 我真係唸唔到,除左香港,仲有邊度會反客為主得咁痴撚線 。

如果我喺任何一個正常國家,入餐廳入舖頭講廣東話/任何非當地語言,冇人識聽又冇翻譯,我投訴佢「歧視」,唔知會點?被驅逐出境定捉入青山?

就講同樣講廣東話、歷史背景同香港最接近既澳門,都未聽過有咁痴撚線。人地D土生葡人,都入鄉隨俗講流利廣東話。香港呢?大把土生英人、土生韓人、土生南亞人明明香港出世香港大,都唔識廣東話,因為咁有咩障礙,就話香港「歧視」佢 ,都ON99。

不時有人話英文程度唔夠,入到(本地)大學乜都英文讀得好辛苦,我又真係唸唔到有咩地方有咩人,會連喺自己地頭讀書,都有語言障礙。大學都算,就連乜春IVE asso 呢D擺明讀唔成書至要去既十九二奶課程都全英,真心痴撚線到極點。

香港人就做份十九文員仔、甚至sales店小二都要兩文三語(可能唔止)。D鬼頭white object呀ABC呀,只識一文一語(有D仲已經喺香港住咗幾十年,例如XX文),就大學都有得讀、甚至有得教,有得做上市公司CEO、律師、法官、高官.......

就算同樣喺香港做店小二,本地香港人就要清晰流利兩文三語,譚仔、酒樓D大陸鄉音阿姐講譚仔話講蝗語就可以,Subway、Jollibee、Shake Shack、Five guys、某些西餐廳扒房D南亞仔賓仔white object齋講英文又冇問題,要個客就返個店小二轉頭都得。

香港人唔識睇英文,就係唔識睇英文既錯,唔識英文冇撚用,法定語文都唔識,正文盲;外來人唔識睇中文,就係寫嗰條友既錯,法定語文明明包括英文,點解剩寫中文,歧視唔識中文人士?

香港真係好關心好體貼外籍人士。

又有大陸人黎香港醫病唔比錢走數,偉大尊貴既香港政府完全無心無力去理,相比起法國佬趕D吉卜賽人返鄉下、英國佬趕D難民去盧旺達,香港真係世上一塊絕無僅有既福地(對外來人)。
我有朋友去意大利玩,去酒店, 唔同佢講意大利話就屌返你出去。

去完歐洲玩仲覺,去法國一個鄉郊地方一間類似民宿果D野,我間房個風扇壞撚左(冇冷氣),我同Reception個阿姐講,佢用法文屌9我, 我法文識少少, 內容大致係 "唔鐘意就咪撚住",如果依件事係香港發生, 間野一早比人告到執左九十幾世。

最近港共仲痴撚線到,叫港喱連阿拉伯文都要學。

香港真係好關心好體貼外來人。香港真係世上一塊絕無僅有既福地(對外來人)

香港根本唔應該叫香港,應該叫「遷就外來人港」

早幾個月唔見咗部機啦
可能冇乜人用
部機都要錢,仲要預錢維修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞