和歌山值唔值得一日遊?

25 回覆
2 Like 15 Dislike
見佢啲景點好散
冇揸車只靠JR好似好局限
大阪去都要單程個半鐘
再入d熊野果到正到仆街不過唔揸車就難搞
上次我join咗kkday團,去和歌山白濱,好過自己搭車去
和歌山邊度先
和歌山市就唔值得去
和歌山城伏到
黑潮市場都係劏客
成個地區都未去過
有冇推介?
點正法
熊野古道好正
和歌山縣值得去
不過唔係一日
下面沿海+熊野上山都好正
和歌山入到白濱熊野自駕嘅話回程係咪要all the way原路出返黎
熊野3山

2023秋 熊野古道
https://lih.kg/kpkydS

印仔呢個post都基本上介紹晒半個和歌山

「遊記」熊野伊勢瘋狂參拜之旅
https://lih.kg/3648324

另外仲有湯淺醬油,白浜溫泉(劏客,少少伏)
我新身經歷,住一定唔好住和歌山市

一定係住白浜果邊,近哂所有景點
一日白浜浸溫泉
一日3大神社
正係去白浜浸溫泉(出名露天果個)
一日去哂3大神社
和哥山有無D果園有攪遊團之類?
和歌山既白濱除非訂左溫泉酒店,如果唔係就唔值得用一日時間去
去得多數都嘆埋個溫泉酒店
海邊都有d野睇,日落幾正咁
可以經山路上高野山
沿路有溫泉區
正到仆街,有時間仲可以行熊野古道
請教師兄
我預左兩日full day過和歌山果邊自駕
諗住第一日朝由大阪落白濱, 行白濱景點, 住白濱
第2日過去熊野3山, 住白濱/和歌山市
但第3日要番大阪搭下就機, 如果前一晚仲係白濱, 果朝先出黎驚有咩塞車或意外好似唔太secure
所以諗緊好似前一晚番定和歌山市, 果朝再搭番jr機場好似安全d
但就變左第2日要係熊野趕番和歌山還車, 都成3個幾鍾, 變左4點左右就要係熊野走, 未必夠時間行得晒3個社
睇過那智大社距離最近, 同埋最signature, 另外兩個好似相對冇咁有特色, 可能淨係去那智果邊睇瀑布同飛瀧...
諗緊咁樣安排係咪比較好
有個崎之湯好正
海水沖入露天温泉
有無得喺大阪租車, 機場還車
有嘅話就
Day1 大阪>高野山>熊野本宮大社>湯之峰溫泉
https://maps.app.goo.gl/Zc9tHgQR77fin2cX6

Day2 湯之峰溫泉>熊野速玉大社>神倉神社>熊野那智大社>白濱
https://maps.app.goo.gl/NrHGGAzeQ3xvga1Y8

Day3 白濱>機場
唔係自駕唔識答
我係用jr pass搭巴士上去
新宮上那智大社都係個半鐘多少少
如果你自駕應該會快啲
一日內去晒3社可能趕得切
但你要朝早5點起身出發去到下午4點死亡行軍mode

那智最有特色但會好多人渣車上未必有位泊車
速玉就好普通神社真係唔去無所謂
而且新宮市無野好行仲霉過洪水橋屏山廈村(去過就明個類比),不過食飯唔錯
神倉要行石梯上山而且上落都幾辛苦下
本宮大社特別在大齋原大鳥居
搬左上山既本社就好細好普通

jr west 同和歌山公共交通遲到延誤係好平常既事
你由和歌山市去kix要預多少少時間
我果時係和歌山市直屌那智瀑布 (多野睇,預多D時間1.5-2 HRS),之後到速玉 (睇30-45 MINS),再到熊野本宮大社 (睇30-45),大齋原(睇30)

之後趕返去7點定7點半食酒店晚餐, 所以係可以一日行晒3個神社,我都好似係 4 定5點走返去和歌山市 (我全程120-140KM咁沖既) , LUNCH是但買野食

因為你白浜出車已經省返一個鍾,所以應該夠,不過你要早起,辛苦一日8點出發

BTW白浜晚餐推介依一間, 好食 ミルク&ビアホール九十九
上次去和歌山城 > 龍神溫泉(過夜)> 高野山 > 大阪
都幾正,下次有機會想去熊野果邊
感謝咁我都照預住早少少起身去晒3個社, 如果冇時間就照cut
冇就不用去速玉,直屌大齋原,值得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞