(認真) 大富翁玩到後期,我可以點覆盤?

202 回覆
8 Like 229 Dislike
具體點re?
而香港只有一張地圖可以玩

個Game 嘅設計者講到明係想俾玩家感受地產霸權係乜

Monopoly = 壟斷
企起身 擰轉走
當你在大富翁遊戲中進入後期階段,你可能會想要進行覆盤,以便檢視遊戲的進展和做出更好的策略決策。以下是一些建議,讓你在遊戲後期進行覆盤時獲得更多收穫:

回顧遊戲目標:回顧你在遊戲開始時設定的目標,並評估你是否已經實現或接近達成這些目標。這有助於確定你在遊戲中的優勢和弱點,以及下一步的行動計劃。
檢視財務狀況:查看你的財務狀況,包括現金、房產、投資等資產的價值。評估你的資金流動狀況,確定你是否需要調整投資策略或進行風險管理。
分析對手:回顧其他玩家的策略和行動,評估他們的優勢和弱點。這有助於你預測對手的下一步動作並制定應對策略。
研究地圖配置:檢視遊戲地圖上的房產分佈和特殊地點,評估你在地圖上的位置和潛在機會。考慮購買或交易土地,以最大程度地利用地圖上的資源。
評估交易和合作:回顧你在遊戲中進行的交易和合作,評估它們是否為你帶來了利益。如果有必要,重新評估與其他玩家的關係,並確定是否需要調整合作策略或尋找新的合作機會。
制定新策略:基於你的分析和評估,制定新的策略和目標,以引導你在遊戲後期的行動。考慮風險和潛在回報,並根據遊戲情勢調整策略。
最重要的是,進行覆盤時要保持冷靜和客觀。適應遊戲中的變化是大富翁的關鍵,所以不要害怕調整策略或嘗試新的方法。
覆焯我就知,覆盤咩意思
咁叫re?
咁叫發爛渣 唔順自己意就發爛渣 平時你係咪無朋友
大富翁本來就係俾你體驗地產霸權,只係後來俾人改咗,成件事正面咗咁
出術就冇得講
普通人玩,技巧在於你同其他玩家deal嗰陣,對該地皮或物業估值嘅差距,即係你買人地物業所俾嘅錢,之後係咪賺得返
但當其他玩家點都唔肯賣野俾你嘅時候,你係點都冇得翻身
地產霸權
你去另一個地方係玩人地贏咗果盤炸
同佢無咩特別後續
係之後仲有單獨約出黎一次囉
但玩其他既 有搞到 但唔算咩野咁特別
之後無耐佢移咗民
所以後續就應該無
不過遲下可以打詳細少少嗰次大富翁
機會卡,六合彩
非洲好似未後期
睇幾多次都笑到仆街 kam 撚到
一直唔擲骰掛
到你果個回合你突然大叫主席萬歲同志辛苦了
然後批鬥地主
文化大革命
會比人打
正途玩唔掂,咪試下出千+擾敵
暗地偷下對手啲錢、不斷嘲諷對手、拖延時間
令到對手無癮唔想玩
Re game
搏下次出世直接繼承上手大富翁家產
個個意有所指,明明樓主講緊大富翁
共產
取勝唯一法……
「及早離去」四字而矣!

大時代廿年年話咗你知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞