豬潤米+凍檸茶$77!食客呻貴:唔明有咩好食 網民嘲:好重智商稅

94 回覆
57 Like 9 Dislike
香港地百物騰貴並不是新鮮事,日前有港男光顧深水埗某粉麵店,以散叫方式點選1碗豬潤配煎蛋米粉,並另加1杯凍檸檬茶,2項餐點合共要價77元,他事後指「唔明有咩特別好食」,又稱「試1次就夠」。許多網民批評餐廳價錢「離地」,「香港物價已經黐咗線」、「咁嘅價錢,有乜辦法唔返屋企自己煮」;但亦有人覺得店舖標明價錢,顧客入內光顧屬你情我願,「明知貴到飛起又唔抵食,你仲要食,食完又要呻」。

樓主在facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」發帖,並上傳1張圖片,指日前因有朋友請客,故到深水埗大南街光顧某粉麵店。當時他以散叫方式點選1碗豬潤配煎蛋米粉,再另外點叫1杯凍檸檬茶,2項餐點合共要價77元,他事後認為「唔明有咩特別好食」,又稱「試1次就夠」。

翻查店舖價錢列表,豬潤麵加蛋要價56元,而另點凍檸檬茶則要21元,故合計77元。從圖片所示,樓主點叫的豬潤米粉賣相普通,碗中約有4件豬潤,荷包蛋周邊則煎至微脆,而米粉看上去則較為軟身。

帖文一出,不少網民都覺得價錢「貴到離地」,「食招牌嗰2個字」、「物非所值!」、「香港物價已經黐咗線」、「呢碗嘢含好重智商稅喺入面」、「講真好過去搶」、「淨係睇到個價錢,根本唔會坐低落Order」、「咁嘅價錢,有乜辦法唔返屋企自己煮」。

惟有人覺得店舖「明碼實價」,光顧與否全屬客人取態,「無得拗,百貨(應)百客,付得起又懶(得)煮,有乜所謂」、「價錢牌寫到明,明知貴到飛起又唔抵食,你仲要食,食完又要呻,真係畀你吹脹」、「貴就貴在人工、舖租、燈油火蠟水電媒、食材、排污費等等,表面上覺得人哋可能賺好多,其實諗深一層,賺到你$10佢哋都偷笑」。

(FB「香港茶餐廳及美食關注組」)
俾陳百祥打尖嗰間??
見到咁貴都唔走
你人工都貴啦, 食野又唔比人貴 咁得意
56蚊碗麵其實又未至於太離譜
係果杯額外計的21蚊檸茶扯高左條數
一般茶餐廳/粉麵檔都係+幾蚊跟杯凍飲
仆街 無洗衣粉點食呀!食豬潤就係為咗啖泡 而家咁算係點
餿水麪
人工跟得上物價加幅?
咁貴仲食
唔食維記?
呢間電腦印收據
以前維記手寫單
依家唔知仲係咪
就咁睇,啲野高質喎
食水幾深
麵收56係香港都算平均價錢(值唔值就另計)
經典
隻蛋燶邊算煎得靚啦
唔係用扒爐煎 叫有心機嫁啦
無層泡肯定唔係維記
朋友請客
榮記黎
一向快餐店、茶餐廳、粉麵檔單獨叫野飲都勁貴

但好少人會單獨只要一杯飲品,跟餐+2~4蚊就有
屌 爛鳩下欄貨都賣咁貴
$56食到常餐
呢間同維記差好遠,潤牛麵60蚊碗仲要個湯落公仔麵味精粉 個湯飲撚咗兩湯已經好口渴,一杯凍奶茶成廿蚊 真係交智商稅
我果區食開豬膶麵30蚊仲要好食既
依啲擺明收左智商稅,咁都肯去食一係錢多唔志在一係真弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞