15歲早逝少年獲梵蒂岡認證現兩項神蹟 有望成首位90後聖人

201 回覆
34 Like 334 Dislike
【Now新聞台】在天主教信仰中,聖人是獲教宗冊封的高度殊榮,教宗方濟各至今已祝福超過900人成為聖人,當中最近代的聖人出生年份已是1926年。

英國《衛報》報道,羅馬教廷周四表示,在15歲時不敵病魔離世的意大利少年阿庫蒂斯,在離世後獲封為善人,之後出現兩個獲教廷認可的神蹟,有望成為第一位90後的聖人。

阿庫蒂斯1991年在倫敦出生,其後與父母移居米蘭生活。阿庫蒂斯被喻為電腦神童,生前為天主教組織成立網站傳揚教義,還會捐零用錢給有需要的人,和派食物及睡袋給露宿者。

阿庫蒂斯2006年因血癌逝世。梵蒂岡在他離世16年後,為他舉行宣福禮,成為可以進入天堂的善人。而教徒會向善人祈禱,祈求他們將禱告傳達給上帝。

一名21歲女子前年在佛羅倫斯踩單車時,意外撞傷頭部,醫生當時認為她的存活機率低。她的母親到阿庫蒂斯墓前祈禱後,女子同日便可自行呼吸,10日後痊癒出院,事件獲教宗認證為神蹟。阿庫蒂斯之前亦獲教廷認證治好一名患罕見疾病的男童。

根據教廷準則,善人出現兩項神蹟後,便符合條件獲追封為聖人,意味阿庫蒂斯有望成為第一位在九十年代出生的聖人。
點睇上帝連自己友都保唔住?
門檻低咗咁多嘅
可能係要同世界各地嘅人講有多幾個agent可以過去祈禱交低自己嘅願望(just 9 up)
R佢去天堂返工
睇錯早洩
天堂無人咩,
咁多年都未死夠數?
D天使又做乜鳩?
天堂都仲要返工,真係好撚啱香港人
醫生:我地盡晒力去救呢位病人
病人+家屬:感謝主
終於知呀Mo既價值了

建議醫科執晒佢
「一名21歲女子前年在佛羅倫斯踩單車時,意外撞傷頭部,醫生當時認為她的存活機率低。她的母親到阿庫蒂斯墓前祈禱後,女子同日便可自行呼吸,10日後痊癒出院,事件獲教宗認證為神蹟。阿庫蒂斯之前亦獲教廷認證治好一名患罕見疾病的男童。」

教廷揚咗呢件事出去,會唔會搞到之後有好多人去佢個墓
天堂要審判日先正式開放入境,未返得工住
咁兒戲
祈禱後醫好:神蹟
祈禱後醫唔好:考驗

結論:你講晒
係佢講得唔清楚定係我蠢?
香港阿mo 已經係啦
天主教傻傻地
死咗仲可以幫人辦身份證
為舉行宣福禮,成為可以進入天堂的善人
天主教憑咩可以決定邊個上天堂
梵蒂岡都要追KPI
原來要同凡人拿許可證
都唔撚科學既
得個2單康復例子 祈禱人數又唔公佈
完全唔值得相信
個個有病/重傷都去拜下
總會有幾個好運既好得返架啦
除非真係有統計過100%拜完好得返
否則一率應該當等例處理
真正醫好佢哋嘅醫生:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞