垃圾嘅回收分類點解政府唔學日本咁做?

26 回覆
0 Like 13 Dislike
香港啲市區舊樓,一落樓就係條街,連回收筒同廚餘機都冇位放,行去綠在區區又遠,除非學日本咁,細節我都唔熟,但大概係咁,星期一有收金屬車,星期二有收塑膠車,星期三有收廢紙車,駛入呢類地區去回收

咁先現實,咁樣你個垃圾收費就有基礎去推行
學都學大灣區啦
現實係香港樓幾多尺
香港D分類回收桶都未成功過啦
上面講到明唔俾學日本同政策上公開贊日本做得好
日本人會將垃圾存放喺屋企等到收嗰類垃圾嘅日子
你屋企有冇位放?

借啲地方嚟放住先ok?

另外大眾唔會識分類垃圾,1件垃圾可以分拆成幾類垃圾,無返10年廿年持續教化都唔洗諗
人嘅質素都唔同
政府只要做好回收呢幾樣野,金屬、紙、膠、玻璃、廚餘,咁放入綠色袋嘅垃圾就會少咗,咁樣實行起上嚟啲清潔工就唔會多咗工作量,一切都順利好多
根本全世界咁多功課可以抄,係要自己鳩做搞到一鑊泡咁
日本用幾十年由小學生開始教垃圾分類
香港想一步登天根本係笑話

而時至今日日本都做唔到零亂拋垃圾,有D貧窮地區都一地垃圾袋,單靠一條未經深思熟慮諗出嚟的條例又有乜作用
一黎嗰嗰係日本啦

主要係,冇錢賺呀,仲要加支出安排

而家唔係要諗個環保政策,係要有個巧立明目既政策賺錢

成個政策除左口號,有邊part 關環保事
錢作怪
近年膠樽都有人執,可以換錢
你仲未明
垃圾回收分類要教育
要有呢個mindset
我俾你日日收唔同垃圾
啲人咪又係亂鳩咁掉
最後邊個會受
咪又係垃圾工

香港垃圾回收教育流於顏色分類
點樣從生活入手政府完全冇考慮過
因為根本唔係一任特首可以解決既問題
俾你會唔會搞呢啲冇政績既野
中國人不吃這一套
啲司局長去其他地方考察取經嘅錢
攞晒俾旅發局局長黑牙去拍沙頭角vlog
人哋係民主社會,政府做得唔好,政府要面對市民。另一方面,垃圾處理可以係政策之一,馬英九做台北市市長時推行垃圾分類,就被視為政績

香港呢?從來冇聽過特首有決心去做,垃圾處理就只係由幾個政府部門負責,政府部門就只會好官僚咁去做,run 到就得,唔會積極推動制訂長遠可持續政策。而且垃圾回收要成功,單獨部門根本做唔出乜嘢,要上層指揮跨部門,全盤計劃先成事,香港都冇咁嘅意志

香港又唔似獨立國家或政體咁,有一整套國家級配套,本身亦冇打算做一個自給自足嘅個體,只係想做一個特定功能(金融)嘅中國器官,除非中國有一整套可持續垃圾回收策略,香港配合執行,否則香港垃圾回收都幾難成事
好學唔學叫佢學日本, 政治不正確呀大佬
擺明就係日本點做佢就唔可以點做仲要相反黎做啦

所以咪奶撚哂撻囉
你日日某個時間喺屋企等車嚟?
樓主好牛
我屋企垂直一房
瞓緊覺都要聞住鋁罐入面殘留嘅啤酒味?
日本係全棟樓 share 一個垃圾房(唔高果啲樓)
例如星期一係收膠樽咁
你可以星期六日就丟入垃圾房
星期一果日看更會將啲淨係裝膠樽既垃圾袋放係街邊
然後有架車會黎收
有啲個垃圾房係間樓外面
咁就唔洗看更做

本身香港每層都有垃圾房
其實唔洗落街咁麻煩
叫清潔阿姐做就得

落街追垃圾車好似係台灣?
好似架垃圾車會播音樂

但我諗香港人要叫佢地分類應該好難
其實台灣都係咁
不過就係一星期有兩三日有垃圾車同回收車,有固定路線時間幾點到邊度,有埋app 睇實時路線時間
你睇到嘅日本垃圾分類,實際係要好大嘅後勤地方處理分類回收品,例如廢紙再造工廠,然後又因為城巿廢物速度一般高過工廠生產速度,所以要好多地方暫存呢啲分類回收品,香港有咁多地可以做到?

現實啲講,除非香港垃圾分類完後可以運返內地做上述後勤回收加工配套,否則係香港分類回收完都係嘥氣。就算依家嘅三色箱回收,好多結局都係去咗堆填區,根本上就係嘥氣。
香港地方太細
人口密度高到咁你點分類
日本分十幾個桶去分類
你去一幢公屋分十四個桶你點整?
除左人嘅問題
仲要班容器製造商配合
紙盒有條痕可以快速整扁
樽口同樽蓋可以好易分開
水樽整軟d 好易壓扁慳位 有冇人肯整?肯整又會加價
仲有垃圾要分開4-5袋 香港邊有位擺
最慘係香港天氣成年都咁熱 個堆廚餘up幾日先dump得 陣味真係爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞