日漫好難俾韓漫取代

36 回覆
35 Like 4 Dislike
有啲可惜嘅係以前紙本漫畫跨頁嘅演出應該會消失 條唔條就另一回事 日漫 Jump嚟計 J+個勢都撈得好過傳統Jump 電子化配合電話格式真係必然
其實韓漫係主攻「平台」,而唔係content
做content做得再好,永遠只係高級打工仔

講個故仔俾你聽,前排支那唔抵得韓劇hit,係度帶風向笑韓劇係幫Netflix/Disney+打工,利潤大頭去晒美國度,韓國人賺得份糧,爆紅劇都冇利潤分成,順便再嘲諷韓國俾美國控制/殖民之類嘅陰謀論

啲game上架steam/ps store/app store/google play都係一樣道理,平台抽你30%走,穩賺唔賠冇風險

依家漫畫app收入前3名都係韓國,係LINEマンガ係同日本合資(技術上都係韓國主導)

漫畫app收入排名:1)piccoma;2)LINE Manga;3)Naver Webtoons
https://lih.kg/3701441
- 分享自 LIHKG 討論區[/quote]
你真係好撚柒電子化基本上都贏曬傳統書本漫畫,你話電腦睇都有得傾,手機基本上輸硬

都未講而家日漫分鏡工力愈黎愈廢,龍珠,獵人呢啲冇哂,上左船嘅獵人都係垃圾級,小說多過漫畫。其他有時放大都唔知佢畫乜,仲敢話手機冇影響。

你真係on9
咁想問下韓仔條漫而家出到一本影響力有以前jump三本柱十分一影響力嘅漫畫未?

On9仔唔使急住自我介紹
冇又點你想講乜有病去睇獸醫啦
咩冇又點?

又話條漫贏到開巷

結果一部可以上到枱面嘅作品都未講得出?你想講乜9嘢?唔記得食藥?
你條傻閪有病入青山,邊句見到條漫贏哂,白卡仔
其實都係大家生活習慣變化,而當日漫開始無乜好野推出黎既時候先會真正走下坡既。
主流日漫都走下坡,海賊王柯南死唔斷氣
咒術比人話越出越爛
百足之蟲 死而不僵,仲有排玩既
搞笑漫畫不是咒術迴戰
我可不會看
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞