[新盤撻訂潮]朗譽兩房買家入市逾一年棄購 遭殺訂41萬|油塘新盤

21 回覆
7 Like 2 Dislike
朗譽兩房買家入市逾一年棄購 遭殺訂41萬|油塘新盤

PlayvolumeAd

油塘新盤買家接連選擇終止交易。保利置業(119)與尚嘉控股合作發展的油塘「朗譽」本月暫錄2宗撻訂個案,買家入市一年多各自損失約41萬元和61萬元。

據成交紀錄冊顯示,撻訂單位包括第1座10樓G室,實用面積466方呎,兩房間隔,原於2022年底以823.11萬元成交,當時呎價約17,663元。該單位最新顯示於本周三(22日)終止買賣合約,意味買家經已撻訂離場,採輕鬆建築期付款計劃入市,料遭沒收樓價5%的訂金約41.16萬元。

本月早前一房買家撻訂輸61萬

另第2座15樓D室,實用面積312方呎,一房間隔,原於2022年底以612.52萬元售出,呎價約19,632元,最終於本月13日終止買賣合約,買家採建築期付款計劃入市,料損失樓價10%訂金,涉及金額約61.25萬元。

「朗譽」位處高超道29號,由2座住宅大樓組成,提供634伙。標準單位戶型涵蓋開放式至三房,實用面積介乎246至730方呎。當中開放式佔63伙、一房佔285伙、兩房佔252伙,以及三房佔31伙;另設3伙特色單位,實用面積介乎714至1,601方呎。項目提供40個住宅停車位,預計關鍵日期為2025年3月31日。

即睇油塘新盤朗譽最新資訊 (House730)
喺墳場山腳
買嚟除咗方便拜山外唔知有咩用
唔計

https://youtu.be/7IhlRJWBhXQ?si=RhlY3JCB_9hLkTyj
繼續玩高回佣啦, 睇下幾時爆鑊勁
條友本身都係大水魚,就算面價劈3成定係回3成佣,銀行都係會降低估價,佢都係要抬錢上,冇乜大分別,我諗佢都係志在放上傳媒搏一鋪。
明顯降估價就係因為樓市跌嘅事實,同人地回佣幾多定減價跟本一樣希望佢睇開d
即係一齊夾埋呃銀行

當銀行係傻仔

而家最終邊個係傻仔?

政府又可以當睇唔到先好野
AA表示: 50%回佣真係和味
銀行唔係傻, 跟返自己估價做

買家回佣收唔足, 銀行借唔足, 無錢抬上會咪傻仔
其實受訪個男人話對佢唔公平
咁如果幫左佢、 對於 回28% 成交果190 個業主公平嗎?
早買早享受呀
佢投資失利怪發展商 ,再有人幫佢,咁果190 個業主咪好慘 遲咁多買為左等時機成熟
ccl有冇反映高回佣
CCL計二手住宅, 一手唔包的
二手樓賣樓可以枱底回多兩個佣俾幫你嗰個AA,等佢落力水鳩傻仔接
撻訂以為止蝕? 日日擔驚受怕等俾發展商追差價啦
發展商又可以追差價
睇完即係樓花高位買樓,現時樓價跌,估價不足

對賭失敗
KOKO Hills 2手只得14000一尺
同發展商傾好轉買第二個單位係咪可以收番今期回佣
又達訂
點會爆,口講口賠,到時唔回~
agent 出晒奶力sell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞