[長遠土地政策,李家超入黎] 香港不應將自己定位成宜居城市,而係高消費城市

37 回覆
12 Like 23 Dislike
講宜居,地又唔夠多,綠化又唔夠外國多,福利又唔夠,硬係要跟人只會死路一條,正如你同大陸東南亞鬥平一樣。

要成功定位一定要搵到自己獨特之處,未來應用盡每一吋地搵錢,好似開賭場,遊樂場等等,你先每年源源不絕咁有新野俾人玩,消費,個個黎到淨係睇樓景,睇幾年都悶啦。拎D地黎起主題樂園,起F1 賽道,大型Resort,咁先長久,起私樓公屋都係㭍,你諗清楚自己係要乜,要人定要錢

根本就係 本業都搞唔好
嘥咁撚多資源又人工島又北都

外資入黎 貪你樓多定啲樓夠大先???
樓多樓大樓平就有吸引力既話
東北一早發達啦 30萬1200呎江景

搞到雜亂無章 就好似日本餐廳賣埋印度飛餅
印度餐廳唔賣咖喱走出黎賣中式老火湯
俾所謂民意帶風向
晒撚氣
直接搞雞竇+賭場
一定經濟起飛

唔同國家既雞都有,吸引全世界既人來
不否認
想請教多少少咁樣落去會有咩後果
香港成功轉型成高消費但多元化旅遊城市,政府有錢就有資源,到時候想點增加土地供應都得,而家係冇錢,所以應該將地資源拎黎向外界吸錢先
有咩吸引外入黎高消費?
一行黃賭毒gdp即刻屌打全亞洲
Universal Studio
F1 賽事
賭場

本事件事要洗得多錢,黎既人先至俾得起錢

而家果D盛事唔洗錢睇,黎既人自然窮,又或者肯洗錢既人比例少
但要有質素,你要平又唔夠人平
唔洗毒,毒好難過到,呢度係中國
淨係黃賭 - 已經屌打全球
如果齋講賭場嘅話其實新加坡做得幾好
為咗打擊賭博國民如果想入場要畀150蚊星紙 遊客免費 其實唔明點解香港唔搞
規定所有賭場馬會起乜嘢財赤都搞撚掂
賭加酒店
咁即係衣家燒緊錢?
係,停止起公私營房屋,有地就應該起D 賺到外資既野
有迪士尼咪又係咁

賭場澳門做咗唔會俾你做

F1 冇地搞
無錯,趕走晒d低端人口,只係做娛樂搵錢城市就夠
人心不定就會亂
無人心做幾多野都無用
同澳門一樣無用的
所以用北部D 地起F1 仲大經濟效益
智力障礙都做到領導
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞