誤稱香港台灣為國家被點名批評 健力總會主席葉永玉因「私人原因」請辭

18 回覆
5 Like 2 Dislike
https://www.instagram.com/p/C7VZRprhRo3/

香港舉重健力總會主席葉永玉,三月出席一場舉重邀請賽致辭,誤將香港形容為「比較細的國家」,本月初在香港和台灣有選手參與的「亞洲有裝備健力錦標賽暨亞洲大學生盃」致辭,指「比賽共有13個國家參與」,引來建制派追擊,文體旅局長楊潤雄亦點名批評,指她接二連三失言不可接受。

舉重健力總會今日發聲明,指葉永玉因「私人原因」,昨日已辭任舉重健力總會主席,由第一副主席余森波代行。

葉永玉本身是骨科醫生,是香港首位女骨醫,據她以往受訪指,38歲為改善健康開始健身舉重,據舉重健力總會簡介,她致力參與推動舉重健力運動數十年,曾連續十年獲香港健力賽女子總冠軍,在亞洲和世界賽獲獎無數,被稱為「香港女長青大力士」,除了擔任香港健力總會主席,她亦是國際健力總會一級裁判、國際舉重聯會裁判,曾任亞洲舉重聯會醫學委員曾主席,亦是香港舉重和健力隊的教練。
台獨唔拉?蛋餅強點做野
文體旅局長楊潤雄亦點名批評,指她接二連三失言不可接受。

失言就唔得,做嘢次次都一Pat屎咁就得
呢個八婆都唔係好人喇
之前都有健力運動員屌鳩佢
因為港共認為政治大於一切
大佬 講錯嘢喎 對國家咁大威脅
你話飛機大炮就話小事啫
結果係批鬥下投降真折墮
你落去佢嘅人頭先至可以上位

咁呢個辭咗職未?
東張都搞佢唔掂 最後竟然係自爆引國安去收佢皮
楊潤雄局長又立功
算唔算真正俾天收
不過退一步講,佢落台後未必唔會繼續係背面揸旗
個肥仔大仇得報
支持
呢個八婆危害國家安全,意圖分裂祖國,唔拉佢已經便宜左佢
都未死
狗咬狗 心涼啦
無得為港爭光對個肥仔黎講慘過死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞