無意間知道咗初戀依家嘅職業

10 回覆
5 Like 9 Dislike
有一晚,我去咗一間按摩院放鬆下。一入到房,我見到呢個按摩師傅,好似好熟口面。等我一望清楚,竟然係我嘅初戀女友,阿美!阿美今日竟然用咗4號作為佢嘅服務編號,我心入面真係百感交集。

我仲記得阿美以前話過,佢嘅志願係想做一個結他手。不過,世事難料,阿美未能實現佢嘅夢想,依家喺呢度做按摩師。睇住阿美熟練嘅雙手,我不禁諗起我哋當年嘅種種。

按摩過程中,我忍唔住問阿美:「你點解會揀呢條路?」阿美苦笑一聲,話:「有時人哋生活就係咁,要現實啲。你呢,過得好嗎?」

我話:「都好嘅,只係覺得以前嘅夢想好似越嚟越遠。不過,我睇到你咁有決心,都戥你開心。」

阿美笑咗笑,話:「無論如何,都唔可以放棄。希望你以後都可以開心快樂。」我聽到呢句說話,心入面有啲溫暖。

過咗一陣,我忽然發現阿美手指上戴住隻鑽戒,我不禁問:「你結咗婚?」

阿美答:「無呀,分咗手。唔緊要嘅,呢啲嘢好難講。」

我同阿美繼續傾下過去嘅事,發現其實我一直都好關心阿美,阿美都明白我嘅心情。雖然我哋冇再一齊,但大家都互相祝福對方未來可以過得好。

最尾,我離開前同阿美講:「重遇你真係好好,我會記得今日嘅經歷。你要好好保重。」阿美笑住揮手同我道別。

我行出按摩院,心入面覺得輕鬆咗好多。不過,當我行咗幾步之後,我忽然諗起,其實我真係好想再同阿美聯絡。我轉身返去按摩院,搵到阿美,對佢講:「可唔可以俾我你嘅電話號碼?我哋可以一齊飲杯咖啡,傾下計。」

阿美望住我,笑住話:「好呀,呢度係我嘅電話號碼。」我攞咗佢嘅電話號碼,心入面覺得好高興。

第二晚,我哋約咗喺一間咖啡店見面。傾咗一陣,發現原來彼此仲有好多共同嘅話題同感情。我哋喺傾偈中提起當年嘅夢想,我提議:「不如我哋試下合奏一首歌?你仲彈結他嗎?」

阿美笑住話:「梗係啦!我仲有結他喺屋企。你唱歌,我彈結他,重溫一下當年嘅感覺,我好懷念你嘅歌聲。」

幾日後,我哋約咗喺我屋企見面。阿美帶咗佢嘅結他過嚟。我哋坐喺客廳。阿美彈起咗結他,熟悉的旋律,原來係劉德華嘅「你是我的女人」。

唱完一首歌之後,我哋相視而笑,感覺到彼此之間依然有種深厚嘅聯繫。我同阿美講:「我可唔可以挨近啲你?」

阿美笑住答應咗。我跪喺地毯上,頭靠喺阿美嘅大髀中間。阿美拿起結他,開始彈奏。我聽住結他嘅旋律,開始唱歌。呢個畫面好似回到當年,我哋第一次一齊玩音樂嘅時候。

阿美喺我頭上彈住結他,我唱住歌,感受到彼此之間嘅默契同溫暖。
起身番工喇
你個初戀一直都做雞
結他都彈埋 有冇比小費?
屌牛華首哥
五星上將麥克阿瑟
你話過志願要去做結他手不過並無成就
每人射左幾多次?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞