幾多對持續愛到幾多歲

7 回覆
4 Like 4 Dislike
人大了, 經歷多了,令我對愛情既睇法改觀,什至係對人生既睇法, 每樣野,都有一個期限
以前十幾歲中學時期既拍拖, 愛到要生要死, 講“我愛你”
,“一生一世”仲易過食生菜, 到最後有幾多人可以開花結果?

ok, 當你拍左拖好多年, 結埋婚, 段感情可以維持幾耐?
不分男女,人性基本上係兩樣野,
1."相處耐左會厭”
2. “鍾意新鮮感”

一段感情初期,大家都想日日見對方, 覆msg超快
然後到熱戀期過左, 大家已經有無數次sex, 就會失去對對方既興趣, 呢個時候,不論呢段感本身有無裂口
如果有第三方介入呢段感情, 都好容易破壞呢段感情

比人帽,我試過
帽人地,我都試過

我自己既睇法係, 出軌一方有野覺得唔滿足
好多時呢d唔滿足, 其實唔係因為做錯野直接而導致, 而係因為感情淡左而間接導致

舉個例: 識得一個女仔朋友, 結左婚仲有一個2歲既小朋友, 佢同我講佢出軌了, 對象是一個賣保險的男人
我問佢點解出軌,老公對你唔好咩?
佢話老公搵得少錢
老公收入係幾多, 結婚前一定知,所以我覺得真係原因不是收入問題, 我覺得真正既問題係, 人和人相處久了, 必然感情會淡了, 當感情淡了,便蓋過能容忍對方差異,導致磨擦,而當磨擦越多, 日子越耐, 段關係就會惡化, 導致其中一方/雙方有出軌既念頭

講到呢到, 我想表達既係
“就愛情而言,時間係敵人”
日子越耐, 愛侶在心中只會眨值
唔知大家同唔同意
歡迎分享下你既睇法/經歷
網上討論既好處,就係可以做返自己, 講一d真實,但不能在現實和人分享的事

我係度諗, 如果我既假設係岩(第1和第2點)
咁拍拖既結果必然係分手/出軌收場
就正如人必一死既道理

如果知道必然會有分手, 而分手必然會導致傷心
就應該避免拍拖, 不過事實係,就算內心咁諗, 當有女時, 都係會情不自禁走埋一埋, 希望同眼前呢一個對象 攜手創造奇蹟

sorry 1999, 都多謝你睇到呢度 😁
當生命仍能為你豁出去😁
幾多對持續做愛幾多歲
不肛裂 如何做世界之最
愛情無得用理智諗得失 都冇機會率去計數
老土啲講 都係一個信字

我信你唔會變 我信我唔會變
但呢個信任就算爛咗
除咗道歉都冇咩可以做

做好自己 珍惜每一日
唔出軌唔背叛對方
佢會唔會一樣咁諗 就等時間證明

你講得啱 時間係愛最大嘅敵人
但同時 時間都係最大嘅證據 去證明愛

被帽過 但我依然相信愛情
對方要點樣對待我 忠誠定背叛 我控制唔到
我只可以做好自己
多啲反省自己
最近有冇懶
最近嘅溝通夠唔夠
最近表達嘅愛夠唔夠

一句因為耐咗 所以淡咗 好容易講
但其實中間仲有好多步

每對情侶都唔一樣
例如係:
因為耐咗 > 慣咗對方喺身邊 > 少咗深層次溝通 > 所以淡咗
或者:
因為耐咗 > 缺點越嚟越明顯 > 自己容忍力低咗 > 所以淡咗
又或者:
因為耐咗 > 對方越嚟越唔吸引 > 遇到新嘅人好有新鮮感 > 所以淡咗/出軌

如果兩個都有心去維繫
我相信中間嘅過程 有啲位可以救番段愛情

久唔久喺街 都會見到啲公公婆婆 拖住手慢慢行
俾啲信心 唔使諗到咁灰嘅!
公公/婆婆 ge 後生年代無咁多姿多彩
思想亦都保守好多
社交平台更加唔識用
好難將佢地當係正面ge可能性
賓周閪窿裡 誰理宿不宿醉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞