NOVOLAND銀行call loan!首宗銀主盤510萬沽 2年慘蝕150萬|

20 回覆
4 Like 0 Dislike
入伙約一年的屯門NOVO LAND,屋苑第1A期早前有兩房業主在入市短短約一年半,被銀行要求提早償還欠款(Call Loan)而淪為銀主盤。單位先前推出拍賣未果,最新再度劈價以510萬元成功沽出,較買入價慘蝕約147萬元,帳面蒸發逾22%。

上述銀主盤單位為NOVO LAND 1A期1座高層P室,實用面積418平方呎,屬兩房間隔。據了解,單位原先由一間本地小型銀行以銀主身份接管,並以560萬元蝕讓叫價推出拍賣場放售,其後主動減價至528萬元重新推拍但仍未獲承接。

早前曾經拍賣行推出 美聯指最新成交價510萬

美聯屯門區聯席區域經理李進豪表示,上述銀主盤單位最終獲買家以510萬元購入。以此計算,單位成交呎價約12,201元。

成交紀錄冊顯示,該單位原先於2022年8月以657.53萬元沽出,即原業主持貨僅1年多便遭銀主沒收,最新成交價較買入價低約147萬元,期内貶值約22%。

↓↓NOVO LAND 1A期1座高層P室↓↓

未能償還欠款淪為銀主盤

上述單位的原業主早前曾於社交平台上「求助」指,遭銀行要求提早償還欠款(Call Loan)。據當時人於社交平台上表示,遭承造樓宇按揭的銀行要求於30日內償還約509.4萬元或逾77%的按揭貸款,以及逾萬元利息。估計該業主因未能償還欠款,單位最終淪為銀主盤。

原文網址: NOVOLAND銀行call loan!首宗銀主盤510萬沽 2年慘蝕150萬|多圖 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1022091?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
上述銀主盤單位最終獲買家以510萬元購入。以此計算,單位成交呎價約12,201元。

呢個窮人恩物唔係一萬蚊尺咋咩?
又話call loan係都市傳說嘅?
你都識講窮啦 唔窮都唔買佢
冇咁平

之前賺賺埋埋都唔少錢
百幾萬濕濕碎
睇左新聞,佢本身壓測都岩岩夠過到,而家加息就過唔到壓測,銀行叫佢提供擔保人,佢又提供唔到,所以就俾人call loan
當MA係臭4...MA叫唔好call
業主坐監,點供?
銀主又要30日成交,又上唔切mc
銀行周到入息文件有問題,唔知有冇涉及中介偽造文件,個業主坐監呀
咁我睇錯另一單新聞
銀行岩岩好劈到拎番舊loan, 係咪平過其他盤市價?
AA狗同班債仔話唔會call loan
係囉call loan都出埋
好似無壓測呢樣野
新扡搵人買返?
之前好似話開低過一萬拍架
點解call loan咁衰
屌你

廢淡係味弱智架

加得丁屎咁咁多就爆,果個就唔係壓測啦
應該佢無準時還款先call啦 。一直付款銀行好少call Loan. Call loan對銀行得不償失
擺明中AML
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞