政務SEE 立法會公布不記名調查 有議員要求加薪2成 任滿酬金袋多100萬

46 回覆
11 Like 51 Dislike
...
上禮拜公務員薪酬趨勢調查出爐,最多加薪5.47%已經引起唔少討論,但原來有立法會議員心頭更高噃。立法會公布一份不記名問卷調查,有一位議員表示應該加薪20%;亦有一位議員表示任滿酬金,應該由現時任期內所得酬金總額15%增加到35%。阿絲按議員大約10.7萬月薪計一計,等於呢位議員想卸任後袋多100萬酬金離場喎。

立法會最近檢討議員酬金及工作開支償還款額,仲向議員做咗份問卷調查,有71位議員回覆。被問到每月10.7萬月薪水平點睇?有66位話冇意見,有3位話要跟通脹嘅「甲類消費物價指數」調整,有1位話可考慮增加冇其他收入來源嘅議員酬金。仲有1位議員話,應該加薪20%𠻹。
如果成事,即係月薪由10.7萬加到12.8萬,每月加多2.1萬。雖然加薪係每個打工仔嘅心願,但阿絲真係唔夠膽同老細要求加薪兩成囉!究竟係邊位議員咁「勇武」?唔知下禮拜四(30日)開會討論議員酬金時,呢位議員會唔會企出嚟呢?

有議員喺問卷調查表示,應該要加薪20%,期望加幅都相當進取。 相片:立法會文件截圖

問卷另一條問任滿酬金比率,有69位議員話冇意見,有1位要求由15%提高至35%。唔好睇少呢個增幅,因為35%任滿酬金,係計算議員立法會任期內所得酬金總額。即係月薪10.7萬乘12個月,再乘4年任期,再乘以35%,足足係179萬。所以增加20百分點任滿酬金,等於袋多100萬落袋㗎。
不過,公平啲講都係極少數議員要求大幅加薪、加酬金比率,相信通過機率極微,但情況都相當尷尬。事關不久前先有議員話政府財困,要求公務員減薪。點知而家有議員要求加薪2成,又有人想卸任袋多100萬離場。
醫療津貼方面,有一位議員要求比現時每年3.7萬增加一倍,另外一位就話每年要加到5萬蚊,仲有一位議員話應按年齡提供唔同水平嘅津貼喎。

有議員就要求大幅提高任滿酬金比率到35%。 相片:立法會文件截圖

員工薪酬差異大 3位全職月薪低於1萬
問卷調查仲問埋議員聘請嘅員工月薪水平,發現22%全職員工月薪4萬蚊以上,都相當吸引㗎。不過,亦有3位全職員工月薪介乎5,000至10,000蚊,其中一位嘅老細係選委會界別議員,另外兩位嘅老細係功能界別議員。阿絲心諗,月薪低過一萬仲肯做,究竟係愛呀?定係責任呀?

打工仔最關心人工,有3位議員僱用嘅全職員工月薪低過1萬蚊。 相片:立法會文件截圖
...

https://photonmedia.net/remuneration-and-operating-expenses-reimbursement/
唔係加CA同ACO,不值一提
各位愛国人士應該貼錢做議員
同大陸接軌,用最短時間掠最多既水
有93%唔敢表態
引蛇出洞?
議員加人工 私人工先有得跟
唔抵得你入去議會做囉
牛鬼蛇神露出尾巴
連登班社會垃圾好神奇
唔敢屌高官 唔敢屌議員加人工
但係公務員就好似殺左佢地全家咁
40K up既議助比例都幾多
保皇黨出手闊綽過以前堆泛民幾多
加20%根本立會議員而家同一隻機械臂無分別,淨係識郁下撳贊成就得。

一蚊都俾多呢班廢物有反對派都話留你,無反對派留你把撚咩,比返個aco人工佢地算啦
呢種不記名調查同係連登問月入Post有咩分別
政府要削減支出
做愛国議員點解唔挺身而出
身體力行咁削減人工
香港又一盛事,搶公帑
邊位議員呀?開名啦。咁上進,一定要推薦畀夏寶龍至得架
似新任嗰班
起碼加60%啦
得一頁
果然班垃圾吠都唔敢吠
人才
一定要開名
公道講,高官人數太少加double對條大數都無咩影響,雖然對佢地工作量呢班人嘅人工應該減到1蚊1個月
另一方面文書職系,教畜,狗呢啲都好大空間,人數又多
九成廿蚊張
橫掂都係 點解唔加夠100% 退任再每個月出返80%
連登仔快圍屌議員
減市民退稅加落自己到
你諗得咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞