藝人集體轉發「台灣必將回歸祖國懷抱」 香港明星王嘉爾、惠英紅加入

23 回覆
4 Like 28 Dislike
總統賴清德在520就職典禮提及「中華民國與中華人民共和國互不隸屬」,引起中國大陸官媒發聲指責,央視微博在22日喊出「台灣從來不是一個國家,也永遠不會成為一個國家」口號,許多演藝圈名人都加入轉發,其中也包括來自台灣的侯佩岑、歐陽娜娜、官鴻、王以綸等。

央視微博在22日上午8點半發文後,目前全網轉發人數已突破710萬,大批藝人統一格式寫下「台灣必將回歸祖國的懷抱」,包括胡歌、黃曉明、Angelababy、范冰冰、王一博、肖戰、王鶴棣、蔡徐坤、成毅、易烊千璽、迪麗熱巴、周迅、楊冪、虞書欣、白敬亭、鄧超、楊洋、吳磊等人。

許多大陸網友緊盯台灣藝人,在微博議論「哪個灣灣藝人轉了哪個沒轉,這個時候小表格該拉起來了,不表態的以後別來大陸圈錢」、「有些人肯定在想怎麼暗戳戳把這一天裝過去」、「台灣藝人來大陸撈錢不是不可以,先表明態度」;此外,也有香港明星如王嘉爾、惠英紅加入轉發。
72小時搞掂啦
垃圾
上面壓到落黎點敢唔出聲?
班黃尸家下都變愛國啦
香咩港明星姐,三姓家奴王嘉耳,人地係韓國出道
惠英紅本身都深藍
余文樂呢排好等錢使咩,之前玩虛幣唔係賺到億億聲?
中華民國萬歲!!!
正頭係正黃旗
去大陸發展個d王心凌 楊丞琳 小S 阮經天有冇表態
楊出咗了
呢句口號講左幾多年?
大家好
今天我要表演一下街舞
名字叫niggas in pans
Angelababy、范冰冰

明明仲俾大陸封殺緊都仲要繼續奶
表態咗本土市場影響唔大個個都照跪

好似香港要二揀一好多大陸撈唔起國語又差嘅嘅香港二打六反而唔敢跪到咁低
屌 好似set左計時器咁
夠鍾就黎一單表態
中國香港藝人得咁少表態?
唔係唔敢跪咁低,而係人怕出名豬怕肥
搵錢梗係靜靜雞搵,一陣無啦啦俾人點相捧起咗,下次跟錯邊跟慢咗就麻撚煩
嗰班二打六比你想像中搵得多
肥媽表咗態未
周杰倫永遠可以避開
雖然係被封殺, 但佢地依然大把錢, 做緊 富婆

你唔繼續奶就變 吳亦凡
求其話你強姦隻豬 入去坐
#被迫

佢轉發左未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞