基督教團體7年內逾$1億掃貨剛豪擲$3,600萬 連掃觀塘商廈3伙

72 回覆
8 Like 70 Dislike
有教會再斥資購入物業,消息指,億京旗下觀塘電訊一代廣場中層3個單位沽出,單位分別位於中層A、B及C1室,建築面積分別為1643平方呎、2122平方呎,及802平方呎,成交價共約3653.6萬元,呎價8000元。

新買家為The Hong Kong Church of Christ Co. Ltd.,即香港基督教會,是次教會一手向發展商億京購入上述單位。

事實上,香港基督教會曾於2020年底以4996.2萬元,買入灣仔東區商業中心中層全層,面積約4,542平方呎,呎價11000元,早期亦曾於2017年,買入同由億京發展的沙田石門京瑞廣場11樓J及K室,當時成交價為2142.7萬元。
其實係咪洗黑錢
自古以黎教會都係咁賺錢
蝕到仆街
大把教友捐獻有乜所謂
供供仲唔快啲多謝主
唔似正常教會
d 錢唔係自己既 有乜所謂
新光戲院都比教會買左
我已經估到佢地咁同教友講:
「買呢度係神既旨意,你諗下,以前呢度全部都係做鬼神既大戲,宜家比我地買到,證明基督又贏左撒但一仗。」
呢間幾好的
play group一節$100
次次有唔同嘢玩
衣啲洗腦好癲
搞毎到個人唔正常
牧師買私人飛機,信徒食面包每月捐錢
大家一齊唱新造的人
我諗到既係一班蠢撚城寨黃屍圍住劉細良唱願榮光
生命這樣的旅程
要用多少淚水來完整
是否我能期待 遙遠天際
一起飛翔 新造的人
召喚會員 神叫你出po
教宗國咪國王貴族獻地
總係會有d好多有錢人既教會
例如有d教會特別多社會名人
識投資唔識做善事,淨係叫人奉獻比佢飲飲食食買樓?
殊樂bb
我本身係基督徒,我承認,香港好多教會已經當咗錢同政權係至高無上,
佢哋已經喺佢哋心中唔當上帝同需要幫助嘅人係一回事,
上帝叫佢哋要
1、盡心,盡性,盡意,盡力愛上帝
2、又要愛人如己
佢哋口講尊敬上帝,但愛錢同宏偉嘅教會建築,多過身邊有需要嘅人

佢哋唔會深入探討香港啲貧窮問題,老人問題,流浪貓狗問題應該點對症下藥去解決,佢哋個個著眼於興建更大、再更大、再更大嘅教會建築
探訪劏房戶不過係門面功夫!

上帝唔要你哋啲建築呀!上帝要你哋嘅心,
如果你真心為大眾,心中有上帝,即使你只用帳篷起一間教會,上帝都會與你哋同在
上帝要你哋行公義,好憐憫,存謙卑的心,與你的神同行

馬可福音7章6節
1有法利賽人和幾個經學家從耶路撒冷來,聚集到耶穌那裡。2他們看見他的門徒有人用不潔的手,就是沒有洗過的手吃飯,35法利賽人和經學家問耶穌:“你的門徒為甚麼不遵行古人的傳統,用不潔的手吃飯呢?”6耶穌對他們說:“以賽亞指著你們這班偽君子所說的預言是對的,經上記著:
‘這人民用嘴唇尊敬我,
心卻遠離我;
7他們把人的規條當作道理去教導人,
所以拜我也是徒然。’
8你們拘守著人的傳統,卻離棄了 神的誡命。”9耶穌又對他們說:“你們為了堅守自己的傳統,而巧妙地把 神的誡命拒絕了。10因為摩西說:‘當孝敬父母’,又說:‘咒罵父母的,必被處死。’11你們倒說:‘人對父母說,我應該給你的供奉,已經作了各耳板’,12你們就不讓那人再為父母作甚麼。13這樣,你們藉著所領受的傳統,把 神的話廢棄了。你們還作了許多這一類的事。”
教徒將錢放入「聖庫」,等我地拜上帝會幫你投資,將來上天堂可以攞返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞