水泉澳斬人|43歲男患思覺失調10多年 疑近一年未有覆診及停藥

109 回覆
58 Like 3 Dislike
社工係用嚟服侍新移民
公屋潮文
礸石山個單最後判幾多年?
又唔係24小時mon住

仲有我聽講呢D藥係食到個人懵哂,會口齒不清 瘟瘟沌沌咁
患者食咗藥以為自己好返會自行停藥,但唔知道幫緊佢哋"好返"係因為D藥

有D精神科藥物係用嚟補充腦入面缺少咗嘅嘢,一停咗就會好似戒毒癮咁,一下天堂一下地獄
有睇醫生都無咩用
窮撚睇嘅多數係公立,一次過會比好多藥你唔洗成日覆診
除非政府可以至少一個月一次配合埋心理輔導,否則所謂覆診都係講兩句然後開藥比你
我聽講過其實你無表達你想自殺或者有暴力傾向紀錄,佢哋邊會理咁多問咁多
根本唔夠資源,因為白卡嘅人一山還有一山高
大把連登仔都係咁
又冇人關心
荷里活廣場謀殺案轉介至東區裁判法院審理
2024年3月25日
【Now新聞台】鑽石山荷里活廣場謀殺案,一名40歲男子再提堂。

被告司徒成光由囚車押送至觀塘裁判法院應訊。

他涉嫌去年6月在荷里活廣場商鋪外,謀殺兩名女子。裁判官同意控方申請,將案件轉介至東區裁判法院審理,案件將於5月2日再訊,期間被告須繼續還柙。
係有,不過都係護士社工打電話上門揾下,佢死都唔黎睇,or玩消失你無計。
可能真係要警察幫手先得,但依家未有呢個機制,到想有,又會有一大班人話自由同人權
好心佢就自刀啦,做乜春斬人
唔理你有無精神病都好,d精神科藥物食開咗唔可以突然間唔食,
突然間完全唔食或者減得太急會跳制。
精神科藥物其實同毒品根本都係同一類型化學品,一樣係作用在中樞神經的藥物,有成癮性。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞