(突發)中原估價指數(主要銀行)CVI一星期大跌7.79點!

17 回覆
13 Like 2 Dislike
《港樓》中原估價指數(主要銀行)CVI按周下跌7.79點

中原地產研究部高級聯席董事楊明儀指出,本周中原估價指數(主要銀行)CVI最新報54.89點,較上周62.68點下跌7.79點。高息環境或會維持一段時間,銀行削減住宅按揭現金回贈及按揭審批後,再有大型銀行收緊非住宅按揭,包括上調按揭息率以及暫停接受高樓齡的工商舖按揭申請。

楊明儀表示,近日1個月拆息連升數天至4.49厘水平,見逾1個月高位,銀行的資金成本壓力增加,導致銀行估價取態保守審慎。CVI連跌3周共18.84點,跌穿60點,剛進入好淡分界區間,短期CVI走勢仍然偏軟,料將40點至60點之間徘徊,預告樓價反覆爭持。CVI未有跌穿40點好淡分界區間下限,但樓價向上動力受阻。
http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-con/NOW.1351651/property/AAFN

美聯AA又話6月減息
果班賤種日日係到吹減息 個個月供多幾千
旅行都要去少兩次 仲要俾佢串返我冇錢唔好學人供樓
屌班AA狗老母果幾千白白送俾銀行架
有買貴冇買錯
人工加左夠冚加息/愈供愈輕鬆
唔供都要租
加息飲少杯凍飲
租樓都係幫人供樓

供不應求/剛需/地少人多
供平過租
賺左住
減辣/通關後噴井式上升
大量救市措施出緊
自住驚西
加息即係經濟好
香港地個個都要有層樓
就算跌7成你都買唔到
老左冇人租畀你訓街
邊度邊度plan緊起鐵路(獨家消息)
公屋窮撚廢淡唔買樓即係冇錢
中美和好
升市唔敢追,跌市唔敢買,跌到SARS價你都唔會敢買啦
預期出年減6次息,唔會平
一車車專才通落緊黎掃樓
麵包點會平過麵粉
地鐵上蓋一定唔會平畀你
新盤第一批唔買,下一批一定加你價
前幾年上車冇負資產,負資產都好過冇資產
西餅客一打咁買都冇托手掙,你買一個半個諗咁耐做乜
撤晒辣都唔買樓果啲一定係買唔起

根本龍市gogogo緊

4連combo
嗰幾隻著名樓好係咪潛晒水
係6月呀,2025年6月。
POWELL 同 aa 我一定信 aa 講
我屌你啦
投資回報仲係遠低過定期
CCL 24-05-2024 144.00 -2.09

分析: 因為跌,所以跌

一星期大跌1個幾%
仲衰過未撤辣
炒人潮又開始左
認真開始擔心
仲諗住有得炒個d要掟貨先跌5%
然後人踩人
我幫你同班賤種點名
兔sir 廢sir 卡sir 米明 坐艇 高怡 唔啱聽 MNOP 撚狗 extrashot
有棍絲打去舉重一日開10個post當作死左
當*佢
寫字樓空置率繼續升, 有d 野呃唔到人
d 咩失業率低呢d 參考下算
你講乜9呀

9唔搭8既
美國加到6% 港元加到5% 仲勁呀
時間問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞