香港英文同英國英文有樣野都似,聽英文口音分到階級

73 回覆
9 Like 61 Dislike
香港既Upper Class/lawer /記者/醫生等等
有英聯邦護照
細個已經讀international school
家庭有英澳加美 background回流
講既英文九成會好英式,小數美式

Middle Class就有d錢,細個讀英文/補過下習/讀過大學/英中/有出國機會
港式英文,但帶有剖份英式口音
即係用字盡量Cambridge 字典
British English-hk dialect

Middle low/working class
細個讀英中,少機會接觸
但超重港式口音,但溝通冇問題

Working class公屋仔/中中/單非/強國老母
細個讀中中,英文冇咩機會接觸/求其讀
屋企經濟可能唔太好
英文溝通都有問題
What 7 you say/No 雞腸Ar
大家點睇
中資公司個word default 美式英文成日話我串錯字
廣東話都分到
叫佢收皮,British English is the best
美式英文=Farmer accent
當年d英國農夫去英屬美洲開發
元朗國:㩒芯筆
你呢個係事實黎

香港地圍內 不嬲都用 英文口音去 睇你係咩階層

其實英國,美國都會
講緊白人圍內

果d咩外國人唔理口音,溝通到就得係on9

你住香港呀。聽到人地講廣東話口音唔係純香港果隻,你都即刻覺得佢大陸閪啦
好多香港人唔認同
當年你番石器時代啦傻閪
美國圍內都會笑尻南部redneck口音
南部又會笑尻西岸d LA girl
句句都加i was like ,like like like like啦

英國圍內
都會笑尻中北部窮撚口音

你地自己上reddit睇下
囗音重要過Grammar,相反鬼佬唔太care grammar,得香港人care
唔識歷史其實就咪衝出嚟柒……
笑尻d cockney accent 撚做鄉下佬
明明香港人係要Chok d American accent仲on9(美國住另計)
明明香港既英文都係英式(教育局/cctvb英文台)
嗰啲乜乜學界比賽都係名校、私校生贏多,畢竟佢哋屋企、社區、學校有錢有資源畀佢哋

無錢嘅就自己練
乜鳩啊...未見過I school 用PR...
I school 不嬲都係 American Accent... 又柒
你分享下
International school有分英定美
我認同,至少好過in di an accect
Australia 都唔係好明
除左識醫學vocabilary以外,香港大部分醫生英文好差
唔可以淨係用呢樣野黎判斷一個人家世
但係作為參考,合理既
我聽左十幾年, 都未識分。
定係香港international school學生口音別樹一格?

利申:家長
記者得萬幾蚊一個月仲少過譚仔姐姐,點做上層?
但記者個英文口音要求好高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞