曼城爆出違反財務規定長達數年 最嚴重處分恐將被逐出英超

28 回覆
5 Like 2 Dislike
近期義甲尤文圖斯因做假帳,遭扣除15分積分,目前排名跌落至義甲中段班,而英超豪門曼城目前也被英超指控自2009至本賽季,曼城多次違反財務規定,將會對曼城展開調查,若調查結果最終判定曼城違規,英超將對曼城進行制裁,輕則扣除聯賽積分,重則將從英超聯賽除名。

根據英超官網所公佈的資訊來看,經過英超4年的調查,曼城總共違反100多條財務規定,其中包含未向英國足總提供準確的球隊收入、虛報教練薪資、球隊盈利、以及球隊未來的發展計畫等。

而整起調查自2018年12月開始,一份來自葡萄牙駭客所公佈的文件中表示,曼城對外宣稱的贊助商收入,其實是球隊的母企業所提供的,並不是真正的贊助商收入,並且在與一家位於阿布達比的企業秘密接觸後,曼城前主帥文仙尼(Roberto Mancini)的工資瞬間暴漲,這也成為英超開始調查的導火線。

在2019年當時歐洲足協對曼城處以禁賽2年,罰款3000萬英鎊的處分,但在隔年被國際體育仲裁法庭以「大多數違規行為沒有成立」推翻,僅對曼城處以1000萬英鎊罰款,在這之後英超持續進行調查,直到近期才宣布調查結果,並將對曼城進行處分。

若曼城最後被逐出英超,而負責管理英冠、英甲、英乙聯賽的EFL(英格蘭全國足球聯賽)如果拒絕替曼城與英超協調在這三個聯賽征戰的話,曼城最後將會淪落到英格蘭全國聯賽踢球,一個大多數球隊都是半職業性質的聯賽。

而事件爆發後,根據英國《Sky Sports 》報導,希望對曼城做出嚴厲處分的球隊,都是英超BIG 6中的某幾支俱樂部,而此外其他球隊並不想被捲入調查中,也被網友戲稱是眾志「懲城」
下季英超無得一隊獨大,一定好睇好多
哂氣啦,留名等睇罰幾十萬磅俾足總袋就完啦
屌 班撚樣油王咪又係俾錢了事
留名等睇最後冇事1分都唔使扣繼續留喺英超
如果要扣分咁阿仙奴咪可以重奪英超冠軍
一於推到英足總做野
阿妓反cup
佢唔做嘢就罷睇英超
三分都唔敢扣啦,仲話趕出英超
罰咗先井啦
可唔可以還返個杯比亞
咪又係罰錢了事, 算鳩數啦
咁去踢蘇超囉
降到落半職業聯賽喎,點夠蘇超打
dq所有冠軍先講
唔係話討論緊改罰錢唔駛扣分咩?
支持
唔會啦 英超點會自己拆自己招牌
英格蘭咁多年先出到一隊曼城 明顯係成個歐洲最強嘅球隊 賞心悅目 仲要有持續力同埋統治力 點會放棄佢
之前red bull racing team夠話 overspend 罰咗7mil
罰完之後咪又係 verstappen perez 包辨 podium

依啲體育比賽志在見你攞得多錢割下油王韭菜
全部罪名成立,23/24賽季扣1分及罰款1億磅
睇哥帥幾時走,咪大概估到幾時會罰囉
依家係講緊英格蘭嘅聯賽系統要搞佢,要放逐佢去英格蘭嘅半職業聯賽
如果英格蘭聯賽唔容納佢,咁咪考慮去蘇格蘭聯賽玩囉
蘇格蘭嘅聯賽,係完全另一個組織,唔受英格蘭聯賽規管
當然唔係正常嘅做法,但係跨區參賽唔係無例子
卡迪夫城、史雲斯喺地理上係屬於威爾斯
無咗曼城,收入少幾十億歐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞