被扣糧一問

16 回覆
2 Like 0 Dislike
俾個老細唔合理扣糧
報咗勞工處開調停會議,但係條撚樣唔出席
之後勞工處就叫我去嗰個小額薪酬索償仲裁處
想問吓呢個同小額錢債玩法係咪差唔多?
此回覆已被刪除
完全無資訊
因為啱啱勞工處先同我講佢唔出席之後話會寄啲法律文件俾我叫我去小額薪酬處嗰度搞
你贏就贏硬,但佢都唔會畀
追糧應該係去勞資審裁處喎,不過功能一樣。佢唔出席就好易判輸,你可以搵執達吏or 入佢破產
搵執達吏需唔需要俾錢?
要3 5 7年+幾萬蚊,不如用呢筆錢諗下點玩佢
即係佢唔出席我要搵執達吏要成幾萬蚊?
唔知喎,但搵律師入紙高院申請佢破產要幾萬
要,入佢破產都要。

所以點解d 人話小額係哂尻氣
但我係小額薪酬唔同平時借錢問人追返錢嗰個錢債處喎
借錢唔還咪小額囉。我印象中小額同勞資係一尻樣,冇得執行判決。

https://www.judiciary.hk/doc/zh/court_services_facilities/execution_06_ed1_c.pdf
Up
爭好多個月?
爭得唔多就當跌咗算,佢要瀨死唔畀,你點都逼唔到佢畀
破產清盤要高於1萬元才受理,所以有d識法律的賤種欠少於一萬

但如果你找到其他債權人,叠夠一萬就可以清盤。

你可以比幾萬律師費或學自己玩,或者比條賤種睇死你唔玩食硬你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞