辛偉誠: 保守黨帶俱下經濟逐漸向好 呼籲英人繼續支持保守黨

21 回覆
4 Like 16 Dislike
英國首相辛偉誠宣布,英國將於7月4日舉行大選,稱保守黨成功帶領國家走出經濟困境,民眾是時候決定國家的未來。分析及輿論幾乎一面倒,相信工黨將取代保守黨執政。

英國首相辛偉誠宣布提前大選後,出席保守黨競選活動,指過去數年英國民眾經歷新冠疫情,以及俄烏戰爭導致的能源價格急升等問題後,國家經濟在保守黨帶領下已經好轉,通脹率由11%大幅回落至2.3%,經濟增長快過德、法、美等國家,工資增幅近一年來亦高於物價升幅,證明政府的政策奏效。

英國首相辛偉誠:「我們向國家展示出只有這個保守黨能帶來經濟穩定,你相信賴靠誰可以轉化這個基礎成為你、你家人及國家的安穩未來?現在是英國人抉擇的時刻,決定在我們取得的進展之上建設,還是冒險回到原點,缺乏計劃和缺乏確定性。」

辛偉誠於當地周三在唐寧街首相府外宣布舉行大選日期,稱英王查理斯三世已批准解散國會,大選定於7月4日舉行。

在野工黨黨魁施紀賢稱,舉行大選是英國人一直期待的時刻,強調工黨希望為國家帶來改變,並已有一個重建國家帶來經濟增長的計劃,呼籲選民投票支持工黨。

英格蘭及威爾士月初舉行的地方選舉,保守黨經歷40年來最慘敗仗,其中在英格蘭地方議會輸掉近一半議席。在六星期後的大選,民眾幾乎一面倒相信工黨將入主唐寧街。

英國民眾:「大家只想用選票踢走保守黨,不一定是想工黨贏。國家似乎一團糟、國民保健一團糟,我不知換首相是否有幫助,這困境是花了很多年導致的,亦要花很多年才能解決。」

英國民眾:「我一直以來都是投票給保守黨,但我會說我目前在政治上屬游離,沒對任何一個政黨抱持信念。」

有分析形容辛偉誠這時候提前大選是一場政治豪賭,但不失為一個好時機,起碼如辛偉誠所言經濟漸見曙光,不過即使通脹回落,但在生活成本高企,以及國民保健等問題仍然存在情況下,保守黨缺乏民生基礎勝出大選。
咁幾時加多啲NHS人工
啱啱先爆左單大野,依家NHS形象差晒點加先
比咁少人工人 啲人寧願走去澳洲做 唔爆就奇
與其磨爛蓆賴死唔走留下衰名,倒不如行出嚟堂堂正正咁輸,呢種精神中國人永遠唔會明白
國會任期到啦,點磨爛蓆?
估下輸淨幾多個MP好過
D對白咁熟口熟面嘅?
最遲可以磨到年尾任期終結,今次係近80年來第一次7月舉行大選
保守黨同工黨...大便同屎你揀邊樣?
仲有自民黨揀
上一次就係世界大戰,有無咩啟示咁呢
反骨阿差,快啲躝啦
輸少當贏咋?
可能估計遲啲選仲衰
笑死, 一餐飯由 10鎊上到 15鎊係 升50%, 由 15鎊升到 20鎊係 升33%
個通漲依然好勁, 但呢條賣國死差仔居然可以拎通漲率來打J
咁英國人值得擁有工黨
齊齊屎都無得食就唔洗嘈
唔係lor

保守黨係屎味嘅咖喱,最多臭啲難食啲,食唔死人

工黨係咖喱味嘅屎,係會吃壞人肚皮嘅
餓死左咪唔洗嘈
移民L最好一死了之

唔好搞到半死不活又要返香港醫
移居呀, 邊撚度有人移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞