工程晉升之路一文睇晒:助理工程師(Assistant engineer) 人工起薪近4萬?

77 回覆
2 Like 192 Dislike
建築專業人才爭奪戰:嶺南大學揭秘業界薪酬狀況與人才流失危機!
https://lih.kg/3654148
若要生活好 實做工程佬
屌你老母 唔好話升到做特首
AE 好做啲 定 濕鳩AI 好做啲?
人各有志
Works 要求低啲 入行門檻冇咁高
對自己有要求,正常AE好啲
上得快好多
tldr嘅可以睇以下總結

工程畢業生晉升階梯
各職級的每月人工詳見如下:

工程學生:
免費做intern攞經驗啦仆街

畢業HKIE工程打手:
0.5一個post

高級HKIE工程打手:
0.5一個post + 額外連登帳號(等你可以自己回post同推post)
搞咁多野 仲要入HKIE又煩,一星期返7日放工都要wts 睇下其他行洗唔洗咁煩。
三更半夜HKIE又出黎洗地害尻死D DSE 雞,因住生仔冇屎忽呀
安達臣道冧天秤|22歲工程師助理送院亡

想放假都有人打電話煩你? 做工程啦
想比人日日屌老母? 做工程啦
想返工隨時無左條命? 做工程啦
想樓主個仆街打手冚家剷? 屌鳩樓主啦

不如你唔好再post 啦
只會愈描愈黑
如果係好做有前途既
唔使太多宣傳都會好多人入行

你都唔會見有咩專業咁兜踎
乜都講唔出
講意義又低 形象又廢 地位低微
錢又唔多又辛苦

只係識用政府人工做掩眼法吸引人
政府位平均都三十幾四十戈爭一個位
入到去幾乎包考到牌
training 人脈 project 樣樣足
好多人寧願做TO 做技術幫辦

出面考牌又左閘右閘
都唔諗去做HKIE member
或者索性考外國學會就算數
大家都知HKIE 負面野
就不如唔好再夾硬做宣傳
勞力做好自己先
又嚟呃鳩人入行?
見政府啲SE都好後生 就已經十幾皮一個月
不要做工程
垃撚圾行業
有冇興趣講吓政府工程師人工好高呢件事
成個行業肥上瘦下
Csb薪酬調整淨係睇成個氛圍唔會睇每個行業嘅情況
亂咁落判斷
連埋跳point每年人工加幅十幾percent
廢柴GE 就30歲前七皮野個月
出邊嘅人材當年入唔到GE
做到心灰意冷又轉行
或者離開香港
想問吓HKIE 有咩睇法?
定係又會講,政府帶頭高人工就可以令到成個行業都一齊加人工?
Gov AE唔係fg黎
工程依行冇女已經輸哂
搵幾多錢都冇用
咁呢個又唔係政府問題wo, 一個有牌專業人士 比高人工有咩問題
主要係出邊公司出手低
同埋做得工程 雙糧花紅都好基本 呢D做政府全程都無
講到出邊工程公司一定齊晒雙糧花紅咁
想升到特首,建議考督察
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞