九巴巴士站名啲(X2月台)究竟有咩用?

14 回覆
1 Like 15 Dislike

約女神講地點會型啲?
今晚7點約你欽州街(X10月台)等 不見不散
指個站等巴士人數?有2個人係個站等車?
外勞記唔到繁體字
因為係要搞 "轉車站" 個名,所以整晒巴士站(月台)代號,方便轉乘。
X係長沙灣道往荔枝角方向,黃竹街 = X1,長荔街 = X46
對面往太子方向就係Y,荔枝角站= Y1

彌敦道一樣,北行往太子方向係N,尖沙咀近海(半島酒店)係N1咁
去到太子站就N七十幾

如果關轉車站事,唔通成條彌敦道係一個轉車站?
其實幾好
之前去啲唔熟嘅地方有勁多條線嘅巴士大站 完全唔知點搵
以前要逐個牌睇
而家一望佢個大未月台號碼就搵到
唯一德政 啱啲轉車站就算鳩數
提車長要係邊個位停
一行出大街,要賭大細咁,估下個站喺左定右邊
九龍灣德福個站就好啲,有塊鐵牌寫哂每條線位置,唔使估
app 有時唔太準
外國人嚟到一來搵唔到個站

二來對面馬路都唔識分

有野對一對咪錯少d
狗巴有announce 過果D字係咩意思?
唔講D人點知...
轉車站好撚煩
Eg : 九龍城轉車站 > 富豪東方酒店
黃大仙龍翔道一早有
但係逐個站牌加編號係觀塘市中心一帶做先
btw 搵站牌容易咗
其實方便左搵啲站既, 因為例如北河街
屌你由長沙灣道, 荔枝角道, 元州街, 青山道都係叫北河街
可以相距成公里遠

不過其實學台灣/ 澳門咁叫可能仲好, 例如北河街就
長沙灣道/ 北河街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞