台灣人的英語如何?英國佬話雙語政策唔會成功

27 回覆
23 Like 3 Dislike
https://youtu.be/iLIzeFSnZQo?si=wCpVpRXT5dR0nkbu
條友已經戴晒頭盔講得好有禮貌,純粹理性批評建議台灣點樣提升整體英文水平
點知都有玻璃心屌佢
不愛台灣就滾!
你又不是日本人!
班台狗咁崇日 隨時講日文仲多人識講
台灣教書嗰班都唔識英文質素低劣, 靠佢哋教班細路點會有進步
台灣人英文就係廢
好少數會去認真學同用, 多數都係為考試

呢一點其實同香港一撚樣
只係香港之前英藉接觸英文機會比較多, 英文水平先高少少少少, 但大部分人真係到要用英文都仍然唔掂, 最叻就係chok個死人口音扮ABC, 喺啲冇必要嘅位用一兩隻英文咁
台灣講乜春英文?講日文
英屬,香港係睇economic class 同education background,愈有錢愈British English,中產就有d英底,窮L 就what7 you saying!?
Chok英文果d係American accent ABC港女,聽到就想打佢地兩拳
香港至少 tertiary education 重會俾你接觸到英文
台灣少好多
香港係有一浸語文好嘅人,諸如公文呢類文件唔會容許低級錯誤,出錯會被恥笑
台灣係由上至下都廢,都會出現你講嗰種「到要用英文都仍然唔掂」嘅柒事,當有人提出,仲會有大批唔知咩人出嚟護航
呢個真
有某部份就算唔係出去讀書
啲英文都可以講到好自然
佢地係會無啦啦都講句日文
真係打哂冷震
呢家佢地仲係未明考試英文能力同實際應用係兩回事
人地比日本統治左幾十年, 唔講得日文?
有話唔講得?俾日本統治過 做埋日本人隻狗都得啦
過多三五七年,電話客服都轉晒AI㗎啦,是但啦
on99
點解一定要做雙語國家
又唔見日韓咁做
台狗無撚得夠嫁啦
英文作為世界上最多人識嘅語言,大部分知識都係用英文發表,竟然有留言可以justify唔識英文呢樣野
咁狹窄嘅世界觀,無撚用嫁啦
只係識串鳩人中文廢
連登仔最鍾意吹奏嗰條死基婆蔡英文,8年前應承美國佬會提升台仔英文水平,8年後乜撚都冇做過。如果認真做,當年入中學嗰班都就快大學畢業,過多一兩年就有一批高學歷識英文嘅人流入社會各階層。但死基婆除咗搞基之外,乜都搞唔撚掂
D人太容易老羞成怒,接受唔到人地話佢,所以好難學習得好
台灣佬英文掂
用愛都發到電
最多人識既語言應該係普通話,鬼佬鬼妹都要爭住學
X=叉
Z=lee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞