原來Matthew Trickett曾擔任蔡若蓮保安 衰松彪曾在部份場合同場出現 鬍鬚佬衛sir亦有擔任許正宇的保安工作

302 回覆
866 Like 5 Dislike

財經事務及庫務局局長許正宇2023年4月到倫敦出席「2023創新金融全球峰會」時遇到示威,衞志良亦有擔任許正宇的保安工作,他當時坐在許正宇團隊車輛的副駕駛座。

涉香港駐倫敦經貿辦職員的英國《國安法》案件,其中一名被告、退役英軍Matthew Trickett上周日(19日)被發現陳屍於公園,死因未明。

Matthew Trickett 報稱任職保安顧問。網上圖片顯示,教育局局長蔡若蓮今年1月訪英出席活動時,Matthew Trickett及同案被告、駐倫敦經貿辦行政經理袁松彪曾在部份場合同場出現,當中Trickett 看似擔任現場保安。

蔡若蓮出席飯局 Trickett與袁松彪坐同枱

除Matthew Trickett外,同案另一被告、駐倫敦經貿辦行政經理、前警司袁松彪,亦被拍到在同一場合出現。蔡若蓮與參展的香港師生於英國一間中式酒樓用膳,當中一張照片拍攝到,Matthew Trickett及袁松彪坐在蔡若蓮身後的同一枱。

蔡若蓮訪英期間,香港駐倫敦經貿辦處長羅莘桉亦有一同出席多個活動,當中包括涉事的展覽會。

另一被告曾於許正宇訪英期間任保安

案件中的第三名被告Wai Chi-leung Peter(音譯:衞志良),亦曾擔任香港高官訪英期間的保安。2023年4月,財經事務及庫務局局長許正宇訪英期間,座駕被示威者攔截,當時有片段拍攝到,衞志良坐在涉事私家車的副駕駛座。

衞志良曾於英國開設保安公司「D5 Security」,今年3月申請註銷公司後,Matthew Trickett同時成立「D5 Consultancy Services Limited」,並報稱任職保安顧問。
英奸抵撚死
蔡若蓮咁把炮要特工間碟保護
即係佢唔係同ETO或者講港府係單單清關係,之前重扮哂蟹講唔知唔合法,怪唔知得⋯⋯
即係佢唔係同ETO或者講港府係單單清關係,之前重扮哂蟹講唔知唔合法,怪唔知得⋯⋯

同班高官有晒connection?
都話可以葬浩園㗎啦
水很深
話晒都係哎吔伙計
點都應該要送個花圈入靈堂卦
真係英奸confirmed
之前仲扮唔知唔合法
佢個仔搵替死鬼
記者搵到?報咗英國國安未?
又話見疑即報?
水很深

查落去唔知查到邊個頭上唔怪得即刻die撚咗
驚見到佢個仔?
越搵越多黑暗嘢出嚟
明白哂
香港特區行政區
由2019講到今日2024所有野
原來係咁…..
唔解釋唔評論…
咁要葬浩園喎
高官都任用嘅近身保安公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞