消息:康文署正與有關方面接觸,保留重置《九龍城寨之圍城》部分廠景!

137 回覆
15 Like 57 Dislike
據了解康文署正與有關方面接觸 保留重置九龍城寨之圍城部分廠景

據了解,文化體育及旅遊局負責跟進,保留及重置電影《九龍城寨之圍城》部分廠景,讓市民和遊客到訪「打卡」,康文署及創意香港辦公室正跟有關方面接觸當中。營辦深度遊的「活現香港」創辦人陳智遠接受訪問表示,由於有關電影成功,近期收到不少查詢,問及是否可參觀《九龍城寨之圍城》相關場景。

陳智遠說,約8年前已推出電影取景場地導賞團,是旅發局旅遊推廣計劃獲選產品,其中一條路線是走訪約20部著名香港電影的取景場地,包括《無間道》、《胭脂扣》、《歲月神偷》、《花樣年華》,約2至3小時的行程,會一邊行一邊回顧拍攝故事,亦連繫到香港的故事,不少參與遊客也對港產片的導演及演員相當熟悉,一直接獲不少包團。

陳智遠說香港電影是重要文化資產,由八十年代黃金時代至今,也有不少好的港產片誕生,可把電影轉化為旅遊體驗及產品,令遊客一年四季訪港,也可接觸到香港文化。他認為政府可擔當旅遊業與電影界的連繫角色,以及作出更大推廣。

焗腸會點樣玩爛個party 呢
然後開個市集賣魚蛋燒賣
又可以打電話俾小花
連登n 年前嘅月經
個廠景係邊一區?
康文署班垃圾冇樣野搞得好
到時又玩康體通入場
得,比幾個億黎先
拆左城寨公園重建城寨
早知如此,當年做乜嘢要滾水淥腳拆咗個真城寨吖!
係城寨公園劃個地方放咪係囉
就係MegaBox前面嗰塊爛地
不過拆咗啦
戲中斥資3億元鉅製分別在屏山公立達德學校與西貢成豐片場的搭景
依家原址起番個得唔得
根本應該咁,日本仔抄完又到深圳佬抄
original 個一個地方反而重要諗一爛餐
真係好撚癲
果時日屌夜屌 叫佢保留之餘仲搞到旅遊
果時死要面就當連登仔廢up
重建 跟返而家既建築例 拎黎整下青年旅舍 商場之類
都拆撚左啦
九龍城寨影城
入邊餐廳賣叉燒飯
唔錯
可以搞吓啲商場啊酒店啊,俾人睇吓當年城寨嘅生活
甚至可以搞個樓盤出嚟銷售部份嘅單位
到時套戲熱潮都過咗啦,你估真係咁多人中意懷舊咩
最緊要起返電梯,如果唔係十幾樓嗰啲真係行到死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞