(慎入有片) 豪言勁過泰臣 「太極大師」被新手拳手一拳KO不斷嚎哭

10 回覆
1 Like 0 Dislike
山東一名54歲男子練太極多年,早前他在拳擊館與一名36歲的年輕拳手在擂台上對打,一回合內就被打至無還手之力,不堪一擊,在場邊默默落淚,引發內地網民熱烈討論。原來這名男子名叫「太極實戰大師」谷師父,更曾多次在社交平台揚言能擊倒世界前拳王泰臣。

https://youtu.be/thH5bvvAKbQ?si=RTKx0E3QlW9IlKbX

谷師父在抖音平台上拍短片宣稱自己是「太極實戰大師」,多次以「打敗泰森(臣)」為短片標題。他強調精通各種「中國古拳法」,甚至誇下海口泰臣一定是其手下敗將,因為「泰臣根本打不到我,如果你這一拳打出去,你沒有往回收縮的動作,就好像拿一把刀一直逼着他。」,他揚言其內家拳的功力巧勁,足以應付900磅重拳,「泰臣會感覺到在水中打拳,300磅他都打不出來」、 「你要限制他的發力,限制他的技術,同時要反擊」。

谷師父早前帶拍攝團隊到一間拳館「踢館」,挑戰一位拳館不知名的36歲年輕拳手,賽前更安慰對手不要害怕,如果擔心隨時可以認輸。惟一開打谷師父就中了好幾拳,而他揮出的拳頭則雜亂無章,只能單方面被打,開戰初段就已經支撐不住,靠繩圈喘氣,甚至能看到他哭了出來,裁判及後為了避免危險,趕緊將比賽叫停,一回合已落敗。賽後,谷師父很快受到各種嘲諷,他也承認「輸了就是輸了,沒甚麼好解釋的」,然而,他仍然堅持就算比賽輸了,也不影響自己對理念的堅持,「堅信自己一定能用太極打敗拳擊」。
個拳手勁過泰臣
9up下咪算 邊有人真打
傻西嚟嘅
我而家讀緊BAND 3中學 留咗級幾年
有條MK撚狗咁撚我, 話約我隻揪
佢以為自己有腹肌就好撚好打

但其實我當時己經舉左兩三年鐵,一直有飲奶粉
不過我BULK緊, 即係夜神起義 Bane 果種大隻型
所以D肌肉線條未現到出黎

我D 毒撚FD 嚇撚到標尿
「唔好同佢打呀, 佢有腹肌架」
「你痴左線咩, 你見唔見到佢幾咁FIT 呀」
我心諗話你怕你嬲
有腹肌唔等於有力量
我笑笑口咁答應左條MK 放學去籃球場打過

fast forward 去到決戰時間
成班同學企哂係側邊睇
佢就除左件校服
成個小丑咁係到谷佢果幾舊腹肌仔

見到成班以為佢好好打果個情景,我真係快忍不住笑

雖然最後佢打到我仆街, 牙都甩埋
但完全同腹肌冇關
每次都忍唔住睇哂
谷師父:只要個拳手用慢動作,好似八十年代果d功夫動作片咁樣嘅話,我一定唔會輸㗎!
他也承認「輸了就是輸了,沒甚麼好解釋的」

淨係呢樣已經好過咩閃電五連鞭
柒到你
其實應該有機會
只要一路等 Tyson 90 佢70頭 應該就打得低了
起碼輸左肯認, 喺某d地方算好難得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞