《快打旋風》「背水的逆轉劇」再現,格鬥好手Justin Wong又一次被極限反殺

29 回覆
19 Like 3 Dislike
格鬥遊戲歷史上最具代表性的經典瞬間應該非「背水的逆轉劇」莫屬,時間回到 2004 年舉辦的 EVO 大賽上。這場比賽的主角是日本格鬥遊戲選手梅原大吾(Daigo Umehara)和美國選手 Justin Wong。

格鬥遊戲最具代表性的經典瞬間「背水的逆轉劇」(圖片來源:EVO)

當時兩人的比賽項目是由 CAPCOM 於 1999 年發行的《快打旋風3 3rd STRIKE》,Justin Wong 使用的角色是春麗,梅原大吾則是使用肯。在這場比賽的決勝局,當時梅原大吾的血量幾乎見底,只要再受到一次攻擊就會被KO。

就在兩人將分出勝負的瞬間,Justin Wong 決定使用春麗的必殺技,只要命中對手就能取勝。沒想到梅原大吾靠著超人般的反應,靠著遊戲機制「Parry」擋掉了所有攻擊,隨後回敬給對手肯的必殺技贏得比賽,引起全場觀眾歡呼。
https://www.youtube.com/watch?v=JzS96auqau0&t=

沒想到最近 Justin Wong 在日常對局中又經歷了一次「背水的逆轉劇」,根據 Justin Wong 於 20 日透過個人 X 帳號發布的影片顯示,在同樣的遊戲、場景、雙方角色也同樣的對戰中,Justin Wong 再一次因使用春麗的必殺技而遭到對手的肯全部 Parry 並逆轉勝,這也讓他本人難以接受,只能接受事實舉起雙手大聲鼓掌。
https://x.com/JWonggg/status/1792411461975003333?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1792411461975003333%7Ctwgr%5Eb53d3938a979c6fe79c0cb127855cdb87d14bea5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftw.news.yahoo.com%2FE3808AE5BFABE68993E6978BE9A2A8E3808BE3808CE8838CE6B0B4E79A84E98086E8BD89E58A87E3808DE5868DE78FBEEFBC8CE6A0BCE9ACA5E5A5BDE6898Bjustin-wongE58F88E4B880E6ACA1E8A2ABE6A5B5E99990E58F8DE6AEBA-064928882.html

其實早在 2022 年,Justin Wong 就被相同手法極限反殺過一次,不過當時的遊戲場景與角色服裝顏色與最初 2004 年版本與 2024 年版本還是有明顯區別。經過那麼多次的「背水的逆轉劇」,看來 Justin Wong 應該是跟一輩子都脫離不了梅原大吾神操作所帶來的心理創傷了。
https://x.com/JWonggg/status/1478210585741303812?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1478210585741303812%7Ctwgr%5Eb53d3938a979c6fe79c0cb127855cdb87d14bea5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftw.news.yahoo.com%2FE3808AE5BFABE68993E6978BE9A2A8E3808BE3808CE8838CE6B0B4E79A84E98086E8BD89E58A87E3808DE5868DE78FBEEFBC8CE6A0BCE9ACA5E5A5BDE6898Bjustin-wongE58F88E4B880E6ACA1E8A2ABE6A5B5E99990E58F8DE6AEBA-064928882.html

https://tw.news.yahoo.com/%E3%80%8A%E5%BF%AB%E6%89%93%E6%97%8B%E9%A2%A8%E3%80%8B%E3%80%8C%E8%83%8C%E6%B0%B4%E7%9A%84%E9%80%86%E8%BD%89%E5%8A%87%E3%80%8D%E5%86%8D%E7%8F%BE%EF%BC%8C%E6%A0%BC%E9%AC%A5%E5%A5%BD%E6%89%8Bjustin-wong%E5%8F%88%E4%B8%80%E6%AC%A1%E8%A2%AB%E6%A5%B5%E9%99%90%E5%8F%8D%E6%AE%BA-064928882.html

Ptsd
仲有rose ma畀心心事件
條友成世做柒事
而且全部都係食返旋風腳Ko
幾次對阿ken都打到人無乜血
然後出必殺技諗住ko對手
點知都比人parry完反cup
春麗對腳應該點玩

冇留意,原來佢黎?
柒乜撚嘢咁多年啦,解釋過好撚多次係夾好手勢咁影相
街霸6上年梅原同JW打RANK都好好笑
梅原KEN 打 JW CAMMY
又係KEN PARRY完開必
又想吊起JW PTSD
係咪捉到晒佢次次都鍾意用大技收尾既習慣
??
其實原本係Rose Ma想同梅原俾心心
直男梅原Get唔到

Justin 一年後故意反轉角色

唔好睇Justin咁款
佢係EVO九冠王(主要為MVC系列)
佢比梅原更可怕嘅係佢可以同時參賽幾個項目都係前列選手
佢哋兩個都變哂做戰隊老闆
靠自己人氣去幫公司吸贊助
其實睇到佢哋兩個都好有心
事後講都信 rose ma唔咁解釋佢俾班網民毒撚屌爆呀懵撚
巴打好有料 可唔可以解釋埋#12?
佢贏既獎金好堅

但個場對梅原既經典逆轉勝真心係遊戲歷史上 no1 經典
No.1我唔敢講,但一定係永恆經典

真心唔係進入某個狀態係打唔出依個逆轉

重點唔單純係佢Blocking(Parry)春麗14Hit果部分
包括佢最後決定跳起Blocking最後一擊再接空中重腳起手

如果佢冇選擇「空中重腳 >下中腳>下重拳>疾風迅雷腿」
頭單三Hit先係依個Combo嘅重點,亦係主要傷害輸出

如果梅原選擇更好接更安全嘅Combo或者冇跳起
跟據3.3個傷害計算係hit數越多減成越大
選擇其他接法或者用更安全嘅接法或者
單純一個SA疾風迅雷腿都係打唔死Justin隻春麗

詳細少少就係空中重腳起手已經需要人物由最高點
下落到低點輸入先可以接上Combo,唔係Blocking完直接重腳
之後下中腳>下重拳更需要目押Cancel(輸入時機短至零點一秒左右的Combo)

完全係有失誤機率嘅連續技嚟

可能梅原冇諗咁多,單純一心想打出最大傷害
但係Justin打法出名「龜」,正常會打到著火但又吹佢唔漲
加上係大賽再加殘血情況,Blocking成套鳳翼扇已經係偉業
佢重可以揀一套唔係安全牌嘅Combo去反擊
果刻個心態同肌肉記憶已經係誇張到已經唔知點講,奇蹟嚟
咁撚勁嘅你
你應該都有打開比賽?
之前唔知睇咩影片
講話春麗好似係3.3入面比個優秀既角色?
係,不過非新手向
手腳Hit Box都好惡
動作快(少硬直)
但傷害低,必殺判定弱
某個人人都打街機嘅年代,返到屋企又會買書買碟去睇去練嘅一個人
CAPCOM杯正式大搞已經要去到SF4時代,基本之前都係美日對抗
classic
連登有好多高手高手高高手

我就無玩 SF 但我都知梅原係呢次經典反擊案其實係由殘血個時已經諗點去一野將 justin 直接 ko 既方案,而且係幾秒內既事安排好,呢啲真係完全入晒血既神技,真係好似佢呼吸咁自然,無記錯 ko 之後現場全場人振臂歡呼,justin 都拍手叫絕,佢就坐係旁邊好似係度仲揸住支 joy stick 左望右望咁好似「我做左啲咩」

睇番個時啲電玩既大賽 ...... 啲場地真心好平民,就咁可能借個倉,熄晒燈,個個人都係摺凳,就連電視機都係搬最大個部過去做 RGB 分插,兩個參賽者連名牌都無,就咁坐係啲摺凳摺枱,好似以前屋企隔離細商場租機打咁 但真係有經歷過呢一切先知味道
段片每隔一排就要J一次, 次次都好感動🥹
佢應該冇諗咁多……
https://youtu.be/Kg1xPOUn7vQ

Justin龜到佢都忍唔住㩒挑釁
唔係最後邊有Let's Go Justin

如果春麗最後唔出SA(超必)
Keep住地面戰下中腳拮拮
梅原真係依個大局應該輸咗

3.3春麗個下中腳又快又長又惡
拮中接落去,被擋被Blocking就後跳
對方追就空中重拳或空中下中腳踩踩
就算預判到
好多時都因為春麗依幾野判斷快長強
唔係相殺就係反過嚟俾春麗打返轉頭

而且你唔可以主動跳過去
春麗唔需要用對空技
佢後發跳起用拳腳同你撞就得
3.3 Ken本身追倒地係會用
空中中腳踢背脊依個起手式
對住Justin隻龜麗又係無效

打地面戰又要俾佢一直拮
出波如果唔夠遠或者接Cancel SA
春麗招SA快到痴到
可以擋完個波半個畫面飛過嚟
重快過你波動拳收招
跳過去唔係食重拳就係俾佢踩
最慘係Justin基本只用
接近0成本嘅下中腳去套招打立回

係街機咁嘅情況
好易變90秒一齊入錢或者真人快打

其實輪立回係梅原打得更好
身位同壓迫做得好過Justin
(其實當年Justin主戰場係MVC)
第一小局Justin都重會主動攻下
點知挑釁完之後兩小局龜得更撤底
你唔過嚟我唔過嚟你行過嚟我就拮

最後,Ken下中腳同春麗下中腳相殺
變到絲血,一般人應該已經火到變灰
你會睇到梅原個立回都已經呆係原地
點知Justin真係受現場影響要型出SA
梅原又痴痴地Blocking佢成套鳳翼扇
之後下意識打一套最大傷害嘅連績技

以上係我嘅睇法啦
3.3家機版練習模式
揀阿Ken有得自己試下依個Moment
我都唔記得試咗幾多個鐘先成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞