有小朋友既你地,係咪月光族?

26 回覆
3 Like 1 Dislike
我聽幾個朋友,有家庭,每月都儲唔到錢,又驚中年失業,慘
所以on9先生仔
大把人自己都未撚搞得掂
唔生仔係呢個社會有理智嘅人唔想害人做嘅決定

結果畀人話自私,笑死
首先,係柒左既,隨便笑,一開始覺得搞得掂,點知到小朋友大左先知d 幼兒園N班呀 playgroup呀 幼稚園學費呀 小學學費呀 興趣班呀呢啲可以開支好大,咁當然其實好多嘢都係免費,只不過自己想所謂既充大頭鬼,叫做希望小朋友發展好啲姐。仲要請姐姐呢,咁大個家庭要住既地方呢,全部人生活費呢,全部又係錢,咁當然可以唔請姐姐同慳d住同用啦,只不過會辛苦少少。

你笑我柒笑我廢其實對我黎講已經冇意思,因為都生左出黎,唯有工作上努力啲,有好工就轉,搵多啲,有閒錢就投機下買下妖股六合彩呢啲,叫做生活有希望,暫時吊住條命先。
唔係
老婆冇做野?
叫做下小生意,好小既小,冇返工
咁真係大壓力

如果老婆冇搵錢,老公月入唔過50k就死得
睇你點計
本身都有一筆儲蓄, 但由小朋友出世開始就洗撚晒

每個月D 洗費固定左, 如果只計固定洗費, 其實都會有淨儲到錢
但由小朋友出世住私家醫院, 到發覺2房請埋姐姐唔夠住要換樓, 換樓又要裝俾, 你又要買份保險俾佢

換樓+醫院費+請姐姐+學費+保費, 係吃力既,真係食左你隻車, 本身仲要供樓

我結論係, 當你換好樓, 搞掂晒D 裝修,找埋醫院條數, 少左D 一次性開支, 每個月會係有錢剩既(當然睇你2公婆搵幾多)

但儲落D 錢你又要部署要黎俾佢出國讀書, 變左想儲錢買多層樓都唔得
有小朋友,就算100k都可以月清
Exactly
我都係月光冇辦法,生左小朋友就有責任養育佢,雖然係月光,但係我既責任就係要佢地有個美好既童年。同埋我從來冇諗過佢哋大個會養我只係希望佢哋大個可以對自己既人生負責
失業咁點算
盡力唔好俾呢件事發生,不過如果真係發生咗又救唔返,我會躺平,等政府養,唔係講笑
洗費真係好大
如果你個個仲係BB都還好
但一上到幼稚園想考名小就開始嚟料

你諗住學下琴比佢interview 有得見下人
但原來一班15個人
得1個唔識
癲到

上到小學之後又大把野學
音樂、運動、語言etc
加上仲要家長接送
忙到
所以應該生一件,全家唔返工,拎綜緩等政府養
拎公屋,書簿全津
邊個咁得閒話你自私?
冇話點算嫁喎,咪揾工囉。做乜都好,總之有錢就可以,仲可以點
興趣班,面試班,私幼都係多9餘
呢度一個月起碼省返皮幾野,唔係唔學但其實好多社區中心呀,券幼呀已經夠。
讀D咩LH SC跟本學店黎,識幾個都小學no offer跟本直資小學就唔撚理
同埋d名小入面都已經勁紅,中學之前真係一定要走唔係你非PTH母語跟本無撚得鬥
同老婆加埋搵150k左右,plan緊移民
計返條數,如果俾小朋友讀國際學校,條數其實差唔多。移民搵返啲生活
遲早國際學校都變紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞