白痴的生物學問題

8 回覆
0 Like 0 Dislike
我有樣嘢諗唔通
我仲保留緊中學嘅時候對演化論嘅理解:係留下下一代,然後後世如幸運地留下了變異,就會更適合喺世界生存
但生物冇理由自己咁就foresee到生仔 -> 延續,佢都係受到天生刻下佢身上嘅機制影響,然後有情感、快感
但呢啲都係結果論,性嘅快感、伴侶嘅依偎感都係天生機制鼓勵生育嘅結果,有呢啲快感依偎感可以生多啲,但點解要生多啲?(我唔係問緊生育有咩意義呢啲哲學問題,我係想問自然上點樣有呢個機制)
而唔係解釋緊天生機制點解會鼓勵生育,點解由細胞開始,都會tends to自我繁殖單性分裂(我用tend to唔係spontaneously)
生物會tend to 飲飲食食呢個好正常,咁點解仲要後世要自己複製自己,呢啲又唔係直接relate到自己
求答
Web版唔俾我揀台嘅屌
資源有限
因為會生多啲嘅物種會更適合喺世界生存
,所以生物傾向多生

係留下下一代,然後後世如幸運地留下了變異,就會更適合喺世界生存

有坐育能力=/=適合生存
唔存在foresee到

咁點解仲要後世要自己複製自己,呢啲又唔係直接relate到自己

咁呢個係思想問題

我都可以問點解可以有人提出安樂死而唔係繼續生存

Btw
dllmch識唔識分段睇到好混亂
性嘅快感、伴侶嘅依偎感都係天生機制鼓勵生育嘅結果,有呢啲快感依偎感可以生多啲,但點解要生多啲?

一個物種生得多, 自然產生更多有些許變異的個體. 在環境不斷變化下, 可以留下(死剩)最合適的個體, 再不斷繁殖, 物種自然可以一代代傳下去.

生物會tend to 飲飲食食呢個好正常,咁點解仲要後世要自己複製自己,呢啲又唔係直接relate到自己

任何物種都有壽命限制, 不自我複製/跟異性繁殖下一代, 生命不能延續呢?
因為係DNA 呃緊你呢個生物去生育
結果都係DNA 想分裂
係DNA 角度,呢個世界越多一樣既DNA 咪就係對自己越有利
各位稍移玉步到
白痴的生物學問題
https://lih.kg/3702416
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞