公司請咗一個癈中年

89 回覆
13 Like 381 Dislike
同事做開20年設計,人黎做咗四個月,但係有溝通能力及代人處事較差問題,
好似乎見識世面少,空有多年工作日子,
真係一個不知所謂既人,完全唔似一個做野廿年而且去到中年,佢有以下行為 :

- 同佢講嘢,但佢回應一舊舊...
- 講一d工作內容,佢好多時好似接收唔到,
- 簡單既文職如打字成日做錯野.經常唔知錯邊
- 有時做野幾求其(不過老闆成日要求佢做雜項野)
- 當好多野做時,如老闆有雜項野做時常有唔記得佐做一d事,自我工作處理十分亂,唔職分邊野要做先,唔知道要加班追番進度,因為佢交野成日延遲。
- 簡單既水機加水到錯晒,到到濕晒,有一次用過膠機,佢竟然開到太熱整壞部機,老闆有時要求我哋幫手搬野,佢動作好唔醒.....我話點解咁,佢話以前專注開設計(佢以前做開設計公司,我呢度係做in-house)
小心d啦
唔好屌佢住
你都冇得say架啦
笑死搬野 長搬啦
認真定膠post?
佢似做開vendor設計接job
無端端要佢做文職乜料
請佢返黎做咩位?你交代都一嚿嚿
經常唔知錯邊,如果佢一早知錯邊 咁一開始就唔會做錯啦
樓主同佢同事好相似
打少少字都錯漏百出
樓豬連廢字都不如
其實個廢字係咁寫
你自己講野都㪐㪐㩿㩿
夠薑埋黎我個位度講 打靶仔
你個同事係咪即係你
開個post講野都一舊舊
五十步笑百步,我估人地同grade or senior 過佢一格
你係人地眼中, 咪又廢柴
顧點自己先啦柒頭
你咁撚巴閉, 做左老細啦, 係度指指點點, 老屎忽
人老左係咁架啦,第時你老左咪一鳩樣
除咗最尾個point 好似係公司混亂問題嚴重
不嬲有啲傻人係唔知點生存 點解會低能到咁
應該都係有自閉光譜嗰啲病 只可以用cringe嚟形容 但佢會覺得自己好正常
因為多野做又雜所以遲好正常

頂多叫佢做完一樣先跟另一樣

唔想遲/易出錯就再請多啲人

你係咪義務殘業太多 傻Q左
多啲包容啦
人哋都包容緊你
你咁撚巴閉, 自己做晒LOL
人們都忍到你, 係你咁自私得把口話人
呢啲傻人先自私 做嘢做到出晒事 要其他人幫佢執手尾
呢啲傻人忍啲咩 佢拎人著數就有份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞