吳秋北質疑抗戰及海防博物館命名具殖民色彩 政府允日後避免側重殖民時期海防工作 將會加強突顯東江縱隊展品

35 回覆
2 Like 42 Dislike
香港海防博物館將於9月3日起改設為香港抗戰及海防博物館。工聯會吳秋北認為,海防館展品大多屬英國軍事設施,或講述港英政府如何做海防工作,指「海防」主要涉及殖民統治時期,「點解仲要用呢種咁嘅殖民色彩嘅名稱嚟到命名」。
文化體育及旅遊局副局長劉震認為名稱仍然合適,因為博物館會以抗戰為題,同時設有海防建設的內容,並強調海防屬中性字眼,海防館的內容盡量以國家視角出發,又承諾日後會加強有關內容,以免內容側重英治時期的海防工作。

立法會議員陳曼琪今日在立法會提出口頭質詢(22日),認為海防博物館內有關東江縱隊港九獨立大隊的展品零散,建議設主題專廳,或把相關展品一併在當眼處展出,並建議抗防館的「聲影說抗戰」展廳增加觀影席,改善導賞服務等。劉震回應,海防館自2022年翻新後,至今參觀人次超過27萬,包括超過475團學校參觀,獲得不少內地單位的正面評價。他稱,會與旅遊事務署商討,提供導賞訓練予在職導遊。

陳曼琪追問劉震,指現時只為海防館改名,有關東江縱隊港九獨立大隊的展品仍然零散,放在不顯眼地方,例如大隊的家屬狀放在角落,屬極不尊重。劉震說,將會加強突顯有關展品。

https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20240522/s00001/1716359688502
東江縱隊有咩貢獻
救共產黨員返中国,順便打劫殺人
有無東莞中隊呀
包埋無限中出呀
雙槍王劉黑仔大戰小日本戰神山本一夫

其實有冇方法阻止東肛中隊呢啲謊言毒害下一代
97金融風暴係中央政府出手幫香港
收陀地囉
唔壯大點打低國軍
東肛中隊連船都無,海防關佢地撚事
二戰太平洋戰爭嘅一個重要戰場唔講海防,講另一個盟友嘅戰線
諗到英國海軍嘅馬來亞艦隊,加拿大遠征旅,好多香港名校嘅老師有份打嘅義勇軍,係英屬印度調防嘅南亞兵,美國後期派飛機來轟炸日軍

東江縱隊乜都無
順手正名埋張子強葉繼歡不如
03沙士係中央派醫療物資幫香港,疫後仲開放自由行救香港經濟
冇諗住要你哋知
只要令下一代人完全唔知英國政府對香港喺二戰做過啲乜就得
分分鐘下一代將當年屬於英國嘅軍艦當係東江中隊嘅都得。
中國無海防咩
cls

海防唔係中文字咩
香港有呢啲忠誠的XX, 點說好香港故事
連大陸人都笑你地香港人啦
肯定係東肛中隊掉兩粒原子彈先逼到小日本投降啦
淡化其他有份抗戰既人,集中宣導東江縱隊
總之抗戰就係贏佢,小男孩同埋肥仔都係佢地飛去日本扔
啫係話大家要快啲去
過兩年就變左東江縱隊博物館
相比起六七恐怖活動嘅炸彈恐怖份子,
東肛腫隊連係日軍哨站放個菠蘿都唔敢,但係西貢殺死3個神父。
梅窩屠殺
連日本降軍都唔夠打
七二一方針

哩啲至係悼念香港抗日戰爭犧牲嘅真英雄勇士。
唔好問 只要信
擦鞋仔做野洗你教?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞