陶傑:有人呼籲停止對我課金 及 unfollow,明顯水軍已進駐各方。

47 回覆
11 Like 26 Dislike
今日買呢邊,講講吓同另一邊補飛
一兩個月後就開邊面都話中
咪唔幫手掉石都有罪囉,唔嘔心咩?
左一句「小農DNA」、右一句「醬缸文化」,但事實上佢口中嘅「中國人劣根性」自己就中撚晒
對於香港人自從2019年之後嘅覺醒,佢好似瞓撚咗咁講嚟講去都係千禧年前後嗰堆話語
陶傑只係個過氣文人,事實已經證明佢唔能夠好似李怡咁與時並進
陶傑本質上是一個大陸中國的知識份子,大陸中國的雜文家,他的問題意識和背景都是九十年代以前的中國大陸,他諷刺和打擊的物件就是這些。 但這種諷刺和打擊其實也是一種逆向的認同,從反面表現了他的出身和根本所在。 他不是香港民族共同體的成員,並不能夠真正理解民族發明最核心的那一部分,也就是一個獨特的共同體當中只有共同體內部的人才能理解、外部人不能理解、寫在紙上就會失去全部意義的那種東西,就是日本人稱之為大和魂的那種東西,所有成功的共同體都有這種東西,香港的這種東西是陶傑這種人領會不到的

呢篇講得幾中. 陶傑個套小農DNA,中國人乜乜乜其實都係反向認同"中國人"呢個concept
葉國華養大既人
你當佢係黃?
樓主傻鳩嚟
搞到依家臨老個朵臭左咁
光明頂同風雲谷對比
以前都無咁hea交功課
佢有錢, 佢威, 叫雞叫到去九龍塘
我依d 窮撚淨係可以去老廟
而家戲都唔做,直接同大家講
十鳩才子:磅水啦各位柒頭,你班小農dna重未脫離口腔期嘅人,須要我啲社運奶咀安撫心靈
你中國香港大,你都係中國人?就理解好多人會即彈起唔同意喎⋯⋯第一,睇人係睇人行為,唔係睇人出身,學吓對事唔對人,第二,就係人一定有優點缺點,唔好用決點否定優點,發覺好多人都犯呢啲問題,要睇黑白去睇京劇啦⋯⋯
以前笑鳩人做網台添,宜家咪又係去網台
十九概自詡文化妓

禁講好合理

鍾意聽唔代表全盤認同

由其今次係第二次陶蕭合作

情堪兩黨、利字當頭、別於親疏

大銀面前、當然暗撑有銀有勢一方

方合泛民6教三派

蕭派、良派、同十九派
好多人非黑即白架啦
華文國際關係,時事社評,我覺得沈係第一,俾錢睇係抵
今次真係好撚肉酸
晨早過晒氣啦 一件流連喺電子唐人街嘅垃圾boomer
佢當日叫泛民去葉國華物業傾初選

你仲信佢,好撚蠢
佢會唔知葉國華咩人?點解養佢?又賺藍養黃呀?
根本成個黃絲課金KOL全部沆瀣一氣 企埋一齊 因為大家都係屬於同一產業,互相圍爐同互撐就顯得好正常
黃屍四大教主,最多課金四個
劉細良
燒山
陶傑
沈旭輝
絕對唔可信
講到尾都係錢
笑人小農DNA,原來自己先係
由共產黨領導,羅恩惠執行既大外宣工作已經進入直路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞