賴清德就職演說震盪陸網 逾30藝人喊「台灣必回歸祖國」!

186 回覆
7 Like 96 Dislike
新任總統賴清德於520就任,不僅是國家大事,各國也高度關注,賴清德在就職演說時提到:「中華民國與中華人民共和國互不隸屬」,關鍵句子讓大陸似乎氣得跳腳,官媒央視在微博狠嗆:「台灣從來不是一個國家也永遠不會成為一個國家」、「台獨死路一條!中國將實現完全統一」,而藝人們如同交作業一般,通通跳出來喊話,黃曉明、胡歌、Angelababy、李冰冰、范冰冰都轉發,並標注「台灣必將回歸祖國的懷抱」,而台灣籍歐陽娜娜稍早也跟進。

目前微博熱搜關鍵字冠軍為「台灣從來不是一個國家也永遠不會成為一個國家」,而轉發該句子的演員有鄧超、肖戰、易烊千璽、黃景瑜、馮紹峰、白敬亭、吳磊、王鶴棣、楊洋、魏大勛、許凱、龔俊、周冬雨、唐嫣、白鹿、吳謹言、金晨、景甜等人,歌手部分則有華晨宇、周深、張碧晨、張靚穎、吳莫愁、阿雲嘎、王一博、鹿晗、張藝興、蔡徐坤、范丞丞、王源、程瀟等偶像派。

https://news.tvbs.com.tw/entertainment/2494028?openExternalBrowser=1
還番個中國比中華民國
從來???

蒙古都未出聲
就派哂呢班人上戰場先啦
有趣
攞番蒙古同海參威未呀
企開啲啦 屌你老母.jpg
好嬲好嬲咁武統台灣未?

準備咗好耐喇,又話一個上午夠收服台灣,仲等咩?
而台灣籍歐陽娜娜稍早也跟進,依個仲勁過周杰倫五月天
好彩劉德華仲未受到壓力要表態,
台灣人會心碎
其實台灣無國安法咩?
班人拎住台籍咁玩,唔怕引火燒身???
黃安玩左咁多年都冇事
10月去台北, 一陣開唔成演唱會就
呢班垃圾歌手如果唔係為錢會咁愛國咩
真係到武統台灣,放長雙眼睇下到時會唔會拋頭顱灑熱血
無實力先要靠呢啲形式主義,有實力既直接出兵佔領金門

詳情參考以色列
台仔:我唔想要嗰14億生番
呢班人冇repost先係新聞,如果讚埋賴德清應該上埋頭條
有名你叫,歐陽支娜
還番個中國比台灣
係人都知班友為錢而講 唔通為正義咩
咪玩啦,台灣都冇興趣啦
台灣回歸祖國?
其實係講地理上?定係政治上?
地理上就唔使講
政治上回歸。即係叫國民黨回歸大陸執政?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞